Frans Naerebout (1748-1818) en het Vlissingen van zijn tijd
Titel
Frans Naerebout (1748-1818) en het Vlissingen van zijn tijd
Subtitel
Loods en burger van een stad in verval
Prijs
€ 49,99
ISBN
9789462498389
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
512
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 x 3.9 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 24,99

Recensies

'Een studie die leest als een roman. (…) met de biografie die de in Vlissingen opgegroeide auteur van zijn stadgenoot Frans Naerebout schreef, heeft ZeelNd een held van vlees en bloed behouden en opnieuw in de armen gesloten.'
– juryrapport bij het winnen van de Zeeuwse Boekenprijs 2022

'Dirk Kolff neemt ons mee in het grote verhaal van Vlissingen in de jaren tussen 1748 en 1818. Die turbulente geschiedenis komt in dit boek tot leven in het boeiende wel en wee van de zeeheld Frans Naerebout en zijn stadgenoten.'
– Els van Eijck van Heslinga, maritiem historicus

'Wie een woelig stuk zeegeschiedenis mee wil krijgen moet dit uitvoerige, gedegen boek zeker lezen.'
– Roelof van Gelder, Biografieportaal

'Prachtig geschreven, rijk geïllustreerd met historische prenten; een aanrader voor iedere boekenkast.'
– Lennard Maas, zalig-zeeland.com

Dirk Kolff

Frans Naerebout (1748-1818) en het Vlissingen van zijn tijd

Loods en burger van een stad in verval

Winnaar Zeeuwse Boekenprijs 2022

Frans Naerebout, mensenredder en ‘Vader van het Nederlandse Loodswezen’, maakte in zijn woonplaats Vlissingen de Patriotten- en de Bataafs-Franse tijd op z’n allerheftigst mee. Smokkelarij, kaapvaart, slavenhandel, Oranjeliefde en Oranjefurie, plundering, godsdiensttwist en burgerstrijd – alles speelde zich hier voor zijn ogen af.

De focus op Vlissingen en op de loodsenfamilie Naerebout, in die tijd bekende Nederlanders, brengt ons oog in oog met hen, mensen die lijfelijk de woede van hun medeburgers, de vernederingen van de Franse bezetting en het verval van hun stad ondervonden. Om de ontmoeting met hen, deze ambachtslieden, vissers, scheepsbouwers en loodsen, diakenen en leden van de burgerwacht, is het de auteur Dirk Kolff mede te doen. Daarnaast treden mannen naar voren die de waarde van mensen als Naerebout erkenden en hun de patronage gunden die hen overeind hield.

Klik hier voor de verantwoording bij dit boek.
Auteur

Dirk Kolff

Dirk Kolff groeide op in Vlissingen, doorliep het Middelburgs gymnasium en was tot 2003 hoogleraar Moderne Geschiedenis van Zuid-Azië aan de Universiteit Leiden.