9789462494312f

Ten exempel van anderen • De processen tegen opvarenden van de piratenschepen Trompeuse en Resolution in Suriname en op St. Thomas in 1684, door Karwan Fatah-Black & Aart Ruijter

 27,50

Het piratenschip de Trompeuse (misleider) was een van de eersten van het gouden piratentijdperk dat eindigde in de jaren 1720 met de iconische kapiteins als Edward Teach, Ann Bonny en Jack Rackham. De reputatie van kapitein Jean Hamlin en zijn bemanning was eind zeventiende eeuw afschuwwekkend. Anders dan de meeste andere piraten slaagde Hamlin erin uit handen van de internationale piratenjagers te blijven. Details over de geschiedenis van Hamlins Trompeuse zijn grotendeels onbekend gebleven en informatie lag verspreid over archieven in diverse landen.

Bovendien zaten de belangrijkste archiefstukken over de reis eeuwenlang weggestopt in het archief van de Sociëteit van Suriname, een plek waarvan niemand wist dat het een schat van gegevens over deze zeerovers herbergde. Zoals de bronnen in Ten exempel van anderen van de reeks Werken van de Linschoten-Vereeniging laten zien, lag de oorsprong van de Trompeuse nog in de wereld van de boekaniers in de Cariben, maar behoorde de roversgroep tegen het einde van hun reis tot de nieuwe wereld van de piraten die hun werkterrein verplaatsten naar de Afrikaanse slavenkust, Noord-Amerika en op den duur zelfs voorbij de Atlantische Oceaan. De verzameling ondervragingen van bemanningsleden die in dit deel zijn opgenomen maken veel duidelijk over de achtergrond van de zeerovers, het leven aan boord van deze schepen en hoe deze piraten hun strategie en werkterrein bepaalden.

Over de serie
De Linschoten-Vereeniging is genoemd naar de ontdekkingsreiziger Jan Huygen van Linschoten (1562-1611). De Vereeniging bevordert de belangstelling voor het historische reisverhaal en geeft sinds 1908 jaarlijks een uniek scheepsjournaals of reisverslagen van handelslieden, diplomaten en avonturiers, uit. Dankzij een inleiding en een uitgebreide annotatie zijn deze publicaties toegankelijk gemaakt voor de hedendaagse lezer. De prachtige uitvoering van de Werken van de Linschoten-Vereeniging is in al die jaren niet veranderd. Alleen de nieuwste delen hebben behalve het klassieke blauwe linnen ook nog een stofomslag in kleur. Nog elk jaar wordt minstens één nieuw deel aan de Werken toegevoegd. De Werken van de Linschoten-Vereeniging vormen niet alleen een waardevolle, maar tevens een goed toegankelijke reeks voor lezers en onderzoekers.
www.linschoten-vereeniging.nl

Over de auteur(s)

Karwan Fatah-Black (1981) is historicus en docent aan de opleiding Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Aart Ruijter (1953) is martiem historicus en was leraar in het basisonderwijs.

Extra informatie

Titel

Ten exempel van anderen

Subtitel

De processen tegen opvarenden van de piratenschepen Trompeuse en Resolution in Suriname en op St. Thomas in 1684

Auteur

Bezorgd en ingeleid door Karwan Fatah-Black en Aart Ruijter

Omvang

192 pagina’s

Formaat

15,9 x 25 cm

Illustrering

tekst, geïllustreerd, kleur/zw

Uitvoering

Genaaid gebonden met stofomslag

Serie

Werken van de Linschoten-Vereeniging

ISBN

9789462494312

Gewicht 0.531 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!