9789462496392f

Echo van de strijd om Indonesië • Familieverhalen in beeld, door Suzanne Liem

 39,99

Echo van de strijd om Indonesië
De geschiedenis van het ontstaan van de jonge natie Indonesië is bij de gemiddelde Nederlander zo goed als onbekend. Terwijl deze geschiedenis ook Nederlandse geschiedenis is en naar schatting tien procent van de Nederlanders via familiebanden een verleden in de archipel heeft, net zoals documentair fotograaf Suzanne Liem met haar Chinees-Indische achtergrond.
Voor dit grootse fotoproject over de dekolonisatie van Indonesië̈ ging Suzanne in gesprek met kinderen en kleinkinderen van (groot)ouders die tijdens deze oorlog een spraakmakende rol hebben gespeeld, zoals de (klein)kinderen van Soekarno en Hatta, maar ook van Spoor en Van Mook en tal van anderen. Portretten, sequenties, citaten en interviews bieden de lezer en kijker een persoonlijke blik op een strijd die nog altijd veel emoties teweegbrengt.
Meer dan 75 jaar nadat Indonesië‘ haar onafhankelijkheid uitriep op 17 augustus 1945 zijn deze familie(verhalen) in beeld een aanzet tot het verbinden van Nederland en Indonesië‘, door twee kanten van de geschiedenis te vertellen via de nazaten van ooggetuigen van de dekolonisatieoorlog; het deel van het verleden waarin Indonesië‘ zich losmaakte van haar Nederlandse kolonisator. Echo van de strijd om Indonesië‘ laat een gebalanceerd beeld zien dat uitnodigt om samen te kijken naar het verleden en op basis hiervan begrip voor elkaar te krijgen.
In de persoonlijke verhalen van de nazaten komt de geschiedenis heel dichtbij.

Vanaf mei 2020 publiceerde dagblad Trouw al enkele interviews en portretten van dit project.
Enkele reacties:

”Je hebt de landen weer wat dichter bij elkaar gebracht, althans voor mij is dat zo.”

”Verhelderen en aangrijpend.”

”Wat heb jij een mooie bijdrage aan de geschiedschrijving geleverd.”

Verschijning
Deze uitgave verschijnt 28 oktober 2021.

Over de auteur(s)

Suzanne Liem werd geboren in Delft (1965). Ze kreeg haar eerste camera van haar vader toen zij acht jaar oud was. Sindsdien fotografeert zij de mensen om zich heen. In 2002 ging zij aan de Fotoacademie in Amsterdam studeren. Suzanne studeerde daar af in 2006. Haar specialiteiten zijn het maken van ‘documentaire portretten.’ Haar foto’s tonen mensen in hun eigen omgeving. Dubbelportretten tonen de relatie tussen mensen of het gebrek daaraan.

Extra informatie

Titel

Echo van de strijd om Indonesië

Subtitel

Familieverhalen in beeld

Auteur

Suzanne Liem

Omvang

320

Formaat

23,0 x 30,0 cm

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789462496392

Gewicht 1.0 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!