9789462492868f

Dit boek gaat over de watergeuzen. De vrijbuiters, avonturiers en piraten uit de begintijd van onze nationale onafhankelijkheidsstrijd. Zij die vanaf de eerste jaren van de Tachtigjarige Oorlog in dienst van Willem van Oranje opereerden.

Bij watergeuzen denkt iedereen natuurlijk aan Den Briel, maar het beeld is groter en completer. In de noordelijke zeegaten, op de Waddeneilanden en de Zuiderzee werden ingrijpende aanslagen gepleegd. Alva en zijn mensen onderschatten het gevaar juist vanuit die hoek.

De watergeuzen hielden met name huis in het gebied dat we nu de Wadden noemen. Ze plunderden en roofden en hadden er – zoals in het geval van Vlieland – hun basis van waaruit een bloedige strijd werd gestreden. Over de Waddenzee arriveerden de graanschepen uit de Oostzee die door de geuzen werden veroverd. Bij de geuzenoperaties werd veel geld buitgemaakt, waarmee de troepen van Willem van Oranje werden betaald.

In De Watergeuzen worden de acties van de geuzen gereconstrueerd die de Spaanse koning en zijn aanhangers zwaar getroffen hebben. Doedens en Houter deden onderzoek in binnen- en buitenlandse archieven en kwamen veel ongebruikt materiaal tegen. In dit boek brengen zij deze vergeten geschiedenis in beeld.

Verschijning
Deze uitgave verschijnt 1 juni 2020.

Over de auteur(s)

Anne Doedens (1945) was docent Nieuwe Geschiedenis bij hoger onderwijsinstellingen in Amsterdam.  Jan Houter is geschiedschrijver en entertainer over en van Vlieland.
Doedens en Houter ontvingen de Lutineprijs 2014 voor hun onderzoek naar de Gouden Eeuw op de Wadden.

Extra informatie

Titel

De Watergeuzen

Subtitel

Een vergeten geschiedenis, 1568-1575

Auteur

Anne Doedens en Jan J. Houter

Omvang

192

Formaat

15,0 x 23,0 cm

Illustrering

tekst, geïllustreerd, kleur/zw

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789462492868

Gewicht 0.343 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!