9789462494374f

Vertrapte illusies • Verborgen oorlogsherinneringen van Molukkers, door Herman Spinhof

 19,99

Alsof het voorbij is. De herinneringen van Molukkers aan de Tweede Wereldoorlog zijn lange tijd verborgen gebleven, maar niet verdwenen. Het waren niet één maar drie oorlogen in acht jaar tijd achter elkaar: de Japanse bezetting (1942-1945) gevolgd door de merdeka/bersiap-tijd (de ‘politionele acties’). Tot slot het militaire ingrijpen door het Indonesische leger en de bezetting van Ambon na het uitroepen van de onafhankelijke Molukse republiek RMS in 1950.

Bij de aankomst van de ruim 12.000 Molukkers in Nederland in 1951 was er voor hun oorlogsverleden geen gehoor. Vrijwel niemand was geïnteresseerd, want Nederland had haar eigen oorlogsverleden met de nazi’s en hun collaborateurs. In dit boek krijgen de oorlogsherinneringen van Molukkers de ruimte. Elk individueel verhaal is een bijdrage aan de geschiedschrijving over die zwarte periode in de Nederlandse geschiedenis. Hun streven Poekoel Teroes (‘strijdend voorwaarts’) hield hen op de been. Niet bij de pakken neer zitten, terwijl daar misschien na de vele opgelopen oorlogstrauma’s alle reden voor was. Nu zou er eindelijk ruimte moeten zijn voor die verhalen en voor de erkenning van de illusie die vertrapt werd. Maar ook de illusie van ooit een terugkeer naar een vrij en onafhankelijk Molukken bleef voortleven.

Over de auteur(s)

Herman Spinhof was eerder co-auteur van De grootste kraak in krantenland (2008), In het spoor van Bernhard (2013) en De Srebrenica dagboeken (2014). Hij publiceerde artikelen in het AD/Rotterdams Dagblad, de Wegener bladen en in De Journalist/Villamedia en is als mediasocioloog werkzaam bij verschillende instituten.

Extra informatie

Titel

Vertrapte illusies

Subtitel

Verborgen oorlogsherinneringen van Molukkers

Auteur

Herman Spinhof

Omvang

176 pagina’s

Formaat

15 x 23 cm

Illustrering

Tekst, geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789462494374

Gewicht 0.309 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!