Stad en staat
Titel
Stad en staat
Subtitel
De antiek-Griekse poleis en andere stadstaatculturen
Prijs
€ 3,99
ISBN
9789048520329
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
144
Publicatiedatum
Afmetingen
14.8 x 21 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Onderwerp
Geschiedenis

Stad en staat

De antiek-Griekse poleis en andere stadstaatculturen

Polis (meervoud: poleis) is het Oudgriekse woord voor stad, voor staat en voor de combinatie van die twee: een stadstaat. In de Oudheid leefden de meeste Grieken in zo’n stadstaat. De polis als staatsvorm of als type samenleving vormt de grondslag voor de gehele Griekse cultuur. De Griekse cultuur valt alleen te begrijpen als men de polis begrijpt.
Stad en staat biedt een overzicht van de kenmerken van de polis als staats- en als nederzettingstype,in de archaïsche en klassieke tijd (ca. 600-300 v.C.), niet alleen van het goedgedocumenteerde klassieke Athene, maar van de pakweg 1499 andere poleis in de Griekse wereld. Ook behandelen de auteurs de stadstaat in het algemeen. De sociale, economische en politieke organisatievormen die kenmerkend waren voor de nu verdwenen stadstaatculturen domineren de staten en samenlevingen van onze wereld.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteurs

Frits Naerebout

Frits Naerebout is docent aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek beweegt zich vooral op het gebied van de Griekse godsdienstgeschiedenis. Hij is redacteur van de serie ‘De Oudheid’ en medeauteur van het succesrijke handboek De Oudheid. Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis.