Walburg pers
Rumoer
Titel
Rumoer
Subtitel
Nederlandse kiezers en politiek 1998-2012
Prijs
€ 5,99
ISBN
9789048522620
Uitvoering
eBook ePub
Aantal pagina's
238
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Rumoer

Nederlandse kiezers en politiek 1998-2012

Het behoeft geen betoog dat de periode 1998-2012 in de Nederlandse politiek op zijn minst 'dynamisch' te noemen is. De opkomst en neergang van de LPF en TON; de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh; de opkomst van de PVV; de groei van de SP; de gevolgen van 9/11; de financiële crisis en het referendum over Europa zijn maar enkele van de ontwikkelingen en gebeurtenissen in deze periode.

Ook wordt vaak gesproken over de toegenomen wispelturigheid van de Nederlandse kiezer en over de mate van vertrouwen en interesse in de parlementaire politiek. Met het afronden van het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO) 2012 is het dan ook tijd deze periode te duiden vanuit het perspectief van de kiezer. Hierbij wordt (onder andere) gebruikgemaakt van data uit de NKO's van 1998-2012.

In Rumoer: Nederlandse kiezers en politiek na 1998 worden drie thema's uitgelicht die in deze periode van belang zijn: Europa en Europese integratie; het immigratie- en integratiedebat; de financiële crisis, de verzorgingsstaat en hun relatie tot (inter)nationale solidariteit. Daarnaast is er aandacht voor het Nederlandse electoraat, in het bijzonder voor de 'zwevende' kiezer (kiezers lijken steeds minder honkvast te zijn) en voor de mate van vertrouwen en interesse in de Nederlandse politiek en het democratische systeem.
€ 5,99
+ Bestel dit e-boek
Auteurs

Jean Tillie

Jean Tillie is decaan van de faculteit Maatschappij en Recht (FMR) aan de Hogeschool van Amsterdam en hoogleraar Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Jean Tillie is hoogleraar Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Henk van der Kolk

Henk van der Kolk (1965) is associate professor in the Political Science Department aan de Universiteit Twente.

Joop van Holsteyn

Joop van Holsteyn (1957) is neerlandicus en bijzonder hoogleraar Kiezersonderzoek. Sinds 1986 is hij werkzaam bij het Instituut Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden.

Kees Aarts

Kees Aarts is hoogleraar Politicologie en wetenschappelijk directeur van het Institute for Innovation and Governance Studies aan de Universiteit Twente.