Strijd en overleg
Titel
Strijd en overleg
Subtitel
De Twents-Achterhoekse textielindustrie 1815-1955
Redacteur
Nick Vos
Prijs
€ 16,99
ISBN
9789048553204
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
522
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Categorie
Bedrijf
Ook beschikbaar als
Hardback - € 32,99

Nick Vos (red.)

Strijd en overleg

De Twents-Achterhoekse textielindustrie 1815-1955

De Twents-Achterhoekse textielindustrie kende vele felle en langdurige sociale conflicten. Pas na de Tweede Wereldoorlog dwongen grote personeelstekorten de fabrikanten om hun arbeiders niet langer als kostenpost te behandelen en rekening te houden met de wensen van de vakbonden. In 1948 erkende de Enschedese grootindustrieel H.J. Blijdenstein dat de textiel industrie 'in het verleden de menschelijke factor te veel over het hoofd heeft gezien en dat dit één van de belangrijkste ondergronden is van de tegenzin tegen het textielvak'.

In samenspraak met de vakbonden lieten de ondernemers deze 'textielaversie' uitvoerig onderzoeken. Dit boek omvat, naast een uitvoerige inleiding over het ontstaan van de textiel industrie, een achttal nooit gepubliceerde deelstudies naar de sociale verhoudingen en over de stakingen tijdens het inter bellum en de april-mei-stakingen uit 1943.

Ingeleid en bezorgd door Nick C.C. Vos (1951), met bijdragen van Ben A. Sijes, Douwe de Boer, Cor E. Vervoort en Henk Cannemeijer. Nick Vos is historicus en werkte als bibliothecaris voor diverse onderzoeksinstituten zoals KNAW, Trimbos en het RIVM. In 2011 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op De rauwe wet van vraag en aanbod. Arbeidsverhoudingen in de Twents-Gelderse textielindustrie 1945 tot 1949.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Redacteur

Nick Vos

Nick Vos (1951) is historicus en werkte als bibliothecaris voor diverse onderzoeksinstituten zoals KNAW, Trimbos en het RIVM. In 2011 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op De rauwe wet van vraag en aanbod. Arbeidsverhoudingen in de Twents-Gelderse textielindustrie 1945 tot 1949.