Geen land voor dromen
Titel
Geen land voor dromen
Subtitel
Geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse Nederlandse literatuur
Prijs
€ 49,99
ISBN
9789048560158
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
864
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 x 5.7 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 24,99

Recensies

‘Geen land voor dromen is die soort boek wat ek droom om te skryf. Hier word werklik primêre navorsing gedoen.’
–Phil van Schalkwyk, Hoogleraar Nort-west University, South Africa

‘De oprechte nieuwsgierigheid naar de figuren die ze belichten is aanstekelijk en hun enthousiaste verteltrant voert de lezer moeiteloos mee op een ontdekkingstocht langs vijf eeuwen Nederlandse literatuur in en over Zuid-Afrika, startend bij Jan van Riebeeck en eindigend bij Alfred Schaffer.’
– Lieselot Tuytens, in: Internationale Neerlandistiek.

Eep Francken, Olf Praamstra

Geen land voor dromen

Geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse Nederlandse literatuur

Dat er in Zuid-Afrika Afrikaans wordt gesproken en geschreven, is algemeen bekend en dat er in de zeventiende- en achttiende eeuw, de tijd van de VOC, door ambtenaren in de Kaapkolonie officiële journalen en rapporten in het Nederlands werden geschreven, zal niemand verbazen. Er bestaat echter ook een Zuid-Afrikaanse Nederlandse literatuur: poëzie, toneel en verhalend proza geschreven in het Nederlands door inwoners van Zuid- Afrika. Daar is in de geschiedschrijving van de Nederlandse literatuur totaal geen aandacht aan besteed. Eep Francken en Olf Praamstra voeren ons mee door deze boeiende letterkunde, vanaf het ontstaan ervan in 1652 tot in de eenentwintigste eeuw.
Auteurs

Eep Francken

Eep Francken is als gastonderzoeker verbonden aan het onderzoeksinstituut LUCAS van de Leidse Faculteit Geesteswetenschappen. Daarnaast is hij buitengewone professor in de Onderzoekseenheid voor Talen en Literatuur in Zuid-Afrikaanse Context bij de Noordwes-Universiteit (Zuid-Afrika).

Olf Praamstra

Olf Praamstra (1950) is emeritus-hoogleraar ‘Nederlandse literatuur in contact met andere culturen’ aan de Universiteit Leiden en als gast-onderzoeker verbonden aan het onderzoeksinstituut LUCAS van de Leidse Faculteit Geesteswetenschappen.