De dichtende paus

Roald Dijkstra

De dichtende paus

Damasus over Rome en haar heiligen

Damasus (ca. 305-384) was een van de meest actieve Romeinse bisschoppen van het vroege christendom. Hij hield zich naast theologie ook volop bezig met kunst, literatuur en politiek, en hij staat ook wel bekend als de eerste dichtende paus. Een deel van zijn gedichten is nog altijd in Rome te bewonderen, omdat hij ze in kalligrafisch schrift in steen liet graveren. Zijn poëzie had als doel om martelaarsgraven in kerken, catacomben en op begraafplaatsen te verfraaien en aantrekkelijk te maken voor pelgrimage of religieus toerisme. Daarnaast moesten zijn gedichten zijn eigen positie verstevigen in een hopeloos verdeelde gemeenschap van Romeinse christenen.

De dichtende paus brengt de overgeleverde epigrammen van Damasus voor het eerst in het Nederlands – in metrische vertaling – samen en biedt inzicht in de historische en culturele context waarin deze tot stand kwamen. Voor de liefhebber van het Latijn zijn Damasus’ gedichten ook in proza-versie opgenomen, om lezing in het origineel te vergemakkelijken. Zo komt de pauselijke poëzie weer tot leven en vormt Damasus’ poëzie een literaire gids naar het vroegchristelijke Rome van de vierde eeuw.
Auteur

Roald Dijkstra

Roald Dijkstra is universitair docent Latijn aan de Radboud Universiteit. Hij vertaalde eerder, samen met Vincent Hunink, Augustinus en Plinius. Ook publiceerde hij over de apostel Petrus in Rome en over humor in de vroegchristelijke cultuur.
Titel
De dichtende paus
Subtitel
Damasus over Rome en haar heiligen
Auteur
Prijs
€ 22,50
ISBN
9789048568703
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
200
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 1.4 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Onderwerp
History, Art History, and Archaeology
Categorieën
Literary Studies and History
Religion and Theology

Recensies

‘Met verve neemt Dijkstra je via Damasus’ poëzie mee op een originele literaire pelgrimage langs fascinerende monumenten uit het Rome van de vierde eeuw.’
- Willemijn van Dijk, historicus en schrijver