Turkije, een moderne geschiedenis
Titel
Turkije, een moderne geschiedenis
Prijs
€ 47,99
ISBN
9789089647429
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
520
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Onderwerp
Geschiedenis

Recensies

 Wie de lange termijnontwikkelingen in de Turkse politiek wil begrijpen, kan niet om dit boek heen. - NRC Handelsblad
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Erik-Jan Zürcher

Turkije, een moderne geschiedenis

Turkey: A Modern History , zoals de oorspronkelijke titel in het Engels luidt, werd voor het eerst uitgegeven in 1993. Sindsdien is het in acht talen vertaald; de Turkse editie werd meer dan dertig keer herdrukt. Inmiddels is dit boek hét gezaghebbende overzicht van de geschiedenis van het moderne Turkije. Deze uitgebreide en geactualiseerde versie bouwt voort op de twee centrale thema's: integratie van Turkije in het kapitalistische wereldsysteem en de modernisering van staat en maatschappij. Het begint met het aanhalen van de banden met Europa na de Franse Revolutie en het veranderende gezicht van het Ottomaanse Rijk in de negentiende eeuw. Daarna wordt het ontstaan van de Republiek Turkije vanuit het Ottomaanse Rijk na de Eerste Wereldoorlog op een manier beschreven die radicaal afwijkt van de traditionele visie. Als Zürcher de periode na 1950 beschrijft, richt hij zich op de groei van massapolitiek en Turkijes moeizame overgang naar een rechtsstaat, het explosieve conflict met de Koerden, de integratie van Turkije in de wereldeconomie, de opkomst van de politieke islam, de banden met het Westen en de relaties van het land met de Europese Unie. Een nieuw hoofdstuk behandelt de transformatie van Turkije onder het bewind van de AK Parti in de afgelopen twaalf jaar.

-Erik-Jan Zürcher is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en hoogleraar Turkse talen en culturen aan de Universiteit Leiden.
Auteur

Erik-Jan Zürcher

Erik-Jan Zürcher Erik-Jan Zürcher is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en hoogleraar Turkse Talen en Culturen aan de Universiteit Leiden.