Slavenopstand op de Neptunus
Titel
Slavenopstand op de Neptunus
Subtitel
Kroniek van een wanhoopsdaad
Prijs
€ 11,99
ISBN
9789462491083
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
144
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 x 1.8 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorie
Koloniaal
Ook beschikbaar als
Hardback - € 22,50

Rudolf (Ruud) Paesie

Slavenopstand op de Neptunus

Kroniek van een wanhoopsdaad

In oktober 1785 brak op de Neptunus een slavenopstand uit, kort voordat het in Amsterdam uitgeruste schip de oversteek van Afrika naar Amerika zou maken. De muitende slaven slaagden er zelfs in de macht op het schip over te nemen. In de daaropvolgende uren ontbrandde een hevig vuurgevecht rondom het schip, waarbij de Nederlanders steun kregen van vele tientallen bewapende Afrikanen en Engelsen die met allerlei vaartuigen toegeschoten waren. Een enorme explosie in de kruitkamer maakte een einde aan de gevechten en de Neptunus spatte uiteen. Alle opstandige slaven en tientallen Afrikanen en Europeanen kwamen daarbij om. In totaal verloren zo'n 400 mensen het leven.

Hoewel historicus Piet Emmer dit 'de meest dramatische opstand aan boord van een Nederlands slavenschip' noemt, kreeg deze slavenopstand tot op heden nauwelijks aandacht. Was de explosie het gevolg van een verdwaalde kogel in de kruitkamer, zoals sommige historici menen, of hebben de voor hun vrijheid strijdende slaven in een ultieme wanhoopsdaad het schip zelf opgeblazen?

Op basis van diepgaand bronnenonderzoek, in binnen- en buitenlandse archieven, is de auteur erin geslaagd om deze rampzalige slavenreis nauwgezet te reconstrueren. Hij geeft in Slavenopstand op de Neptunus niet alleen antwoord op de bovengenoemde vraag, maar komt ook tot de opzienbarende conclusie dat de slavenopstand op de Neptunus de meest dramatische is geweest uit de meer dan drie eeuwen omvattende geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig