Het slavenschip Leusden
Titel
Het slavenschip Leusden
Subtitel
Slavenschepen en de West-Indische Compagnie, 1720-1738
Auteur
Prijs
€ 14,99
ISBN
9789462491953
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
368
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 x 2.2 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorie
Koloniaal

Leo Balai

Het slavenschip Leusden

Slavenschepen en de West-Indische Compagnie, 1720-1738

Op 1 januari 1738 verging voor de monding van de Marowijne-rivier in Suriname het Slavenschip Leusden, eigendom van de West-Indische Compagnie (WIC), met aan boord 700 Afrikaanse gevangenen, op het moment van de ramp bevonden zich 680 gevangenen aan boord, waarvan er slechts 16 de ramp overleefden.

Het schip de Leusden, gebouwd in Amsterdam in 1719, heeft tot aan haar ondergang in 1738 tien slaventochten uitgevoerd. Van haar eerste reis tot aan haar ondergang voerde de Leusden in totaal 10 slaventochten uit, waarbij slechts 73% van de gevangenen levend de overzijde bereikte. De geschiedenis van de Leusden confronteert ons met alle facetten van de trans-Atlantische slavenhandel: opstanden, ziekten en tenslotte de moord op 664 gevangenen door de bemanning tijdens de ondergang van het schip. Deze scheepsramp, die geldt als de grootste moordpartij tijdens de gehele periode van de slavenhandel, is tot nu toe onbesproken gebleven. De beschrijving van de geschiedenis van dit schip brengt ons dichter bij een periode waar wij liever niet aan herinnerd willen worden.

Er is tot nog toe bijzonder weinig onderzoek gedaan naar de specifieke schepen die de transatlantische slavenhandel mogelijk maakten. Wellicht heeft de morele verontwaardiging — dan wel schaamte — over het fenomeen slavernij objectief onderzoek altijd in de weg gestaan. Leo Balai ontdekte echter diverse tot nog toe onbekende bronnen, waarin over het feitelijke reilen en zeilen aan boord van slavenschepen wordt verhaald.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteur

Leo Balai

Dr. Leo Balai (1946) is werkzaam als zelfstandig onderzoeker en adviseur. Hij promoveerde in 2011 op het proefschrift Het slavenschip Leusden. Slavenschepen en de West-Indische Compagnie, 1720-1738. Hij is ook gedurende elf jaar als gemeenteraadslid actief betrokken geweest bij het Amsterdamse politieke bestuur.