Ontsporing van geweld
Titel
Ontsporing van geweld
Subtitel
Het Nederlands-Indonesisch Conflict
Prijs
€ 9,99
ISBN
9789462492219
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
368
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 x 3.3 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorie
Koloniaal
Ook beschikbaar als
Paperback - € 34,99

Jacques van Doorn, W.J. Hendrix

Ontsporing van geweld

Het Nederlands-Indonesisch Conflict

J.A.A. van Doorn en W.J. Hendrix dienden tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) samen op Java. Hier besloten ze, geschokt door de gewelddadige praktijken van hun legeronderdeel, een onderzoek in te stellen naar ontsporingen van geweld. Na hun terugkeer in Nederland zagen zij niettemin af van publicatie, in de overtuiging dat hun studie niet in goede aarde zou vallen. Alom ging men er vanuit dat het 'voorbij' was.

Pas in 1969, twintig jaar na de soevereniteitsoverdracht, blikte Nederland terug op het militaire ingrijpen in Indonesië. Oud-stoottroeper Hueting vertelde over 'oorlogsmisdaden' waar hij zelf aan had meegedaan. De Tweede Kamer eiste een onderzoek en de regering-De Jong kwam met de Excessennota. Een en ander was voor Van Doorn en Hendrix aanleiding om de dikke stapel schriften en formulieren weer tevoorschijn te halen, uit te werken en te publiceren.

In 1970 verscheen deze uitgave over het Nederlands-Indonesisch conflict voor het eerst. Het is een sociologische studie, een combinatie van veld.observaties (Hendrix) en sociologische analyse (Van Doorn). Ontsporing van geweld behandelt de gewelddadige manier waarop Nederland het Indonesische vraagstuk dacht af te wikkelen. Het werd daarmee een unieke, goeddeels van binnenuit gepleegde studie van een nieuw type oorlog: de dekolonisatieoorlog.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteurs

Jacques van Doorn

J.A.A. van Doorn (1925-2008) was als hoogleraar sociologie tot 1987 verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na zijn emeritaat was hij jaren als columnist verbonden aan aan NRC Handelsblad.|Kees Schuyt (1943) is emeritus hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is lid van de Raad van State en bekleedde in het academisch jaar 2006-2007 de Cleveringa-leerstoel aan de Universiteit Leiden.