Hans Valk
Titel
Hans Valk
Subtitel
Over een Nederlandse kolonel en een coup in Suriname (1980)
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789462493070
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
320
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 x 2.2 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Koloniaal
Politiek
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 14,99

Recensies

"Andermaal kruipt De Vries in de dubbele rol die haar zo goed ligt: die van hardnekkige onderzoekster die de onderste steen probeert boven te halen en in die van nieuwsgierige journaliste die met haar goede pen een spannende speurtocht weet te beschrijven. Archiefonderzoek moet niet saai zijn. Dat bewijst ze ook weer met dit boek." - Walter Lotens, Caraibisch uitzicht

Ellen de Vries

Hans Valk

Over een Nederlandse kolonel en een coup in Suriname (1980)

In 1980 pleegden zestien militairen onder leiding van Desi Bouterse een coup in Suriname. Die coup bepaalde lange tijd het politieke landschap van Suriname. Verhalen dat de Nederlandse kolonel Hans Valk — namens Nederland in Suriname aanwezig om te helpen bij de opbouw van een Surinaams leger — Bouterse souffleerde, keren steeds terug. Dat Den Haag in 2011 besloot ‘gevoelige informatie’ over de mogelijke betrokkenheid van Valk en dus Nederland bij de coup tot 2060 achter slot en grendel te stellen, wekte de suggestie dat Nederland iets te verbergen had. Een van die ‘gevoelige’ documenten is het geheime, voor Valk belastende rapport dat de Nederlandse Landmacht Inlichtingendienst in september 1981 opstelde. Dit uitgelekte rapport vormde een belangrijke bron voor de beschuldigingen tegen Valk.

Ellen de Vries ging op onderzoek uit. Ze sprak met betrokken militairen in Nederland en Suriname, interviewde vertrouwelingen uit de kringen van de coupplegers en ploegde archieven door — want hoe geheim zijn die documenten eigenlijk, en om welke documenten gaat het nu precies? Ze hield de verschillende scenario’s tegen het licht. Is er sprake van een doofpotaffaire, is Valk het slachtoffer van complotdenkers en was de coup geheel van Surinaamse makelij, of is er iets anders aan de hand?
Auteur

Ellen de Vries

Ellen de Vries is onderzoeker en schrijver. Dit onderzoek werd uitgevoerd in een fellowship met het NIOD. In 2017 verscheen bij de Walburg Pers de handelseditie van haar proefschrift Mediastrijd om Suriname. Van mythemakers tot nieuwsverduisteraars. Eerder schreef zij Suriname, na de binnenlandse oorlog (2005) en Nola. Portret van een eigenzinnig kunstenares (2008) over de Nederlandse schilderes Nola Hatterman die in 1953 naar Suriname vertrok. Zij is medesamensteller van K’ranti! De Surinaamse pers 1774-2008 (2008) en samensteller van de bundel Nola Hatterman. ‘Geen kunst zonder kunnen’ (2021).