Een berg die mijn naam draagt
Titel
Een berg die mijn naam draagt
Subtitel
Naar het hart van de Surinaamse jungle, op zoek naar mijn koloniale erfenis
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789464560121
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
192
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 1.4 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Koloniaal
Reizen
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 12,99

Recensies

Vanaf 1907 leidde Claudius Henricus de Goeje in een poging om het binnenland van Suriname in kaart te brengen, vier expedities door de Surinaamse Amazone. Wat was de impact op de Wayana van zijn komst? Filmmaker en schrijver Freek de Goeje volgde zijn voetstappen en vertelt bij NPO Radio 1 over zijn boek.

Bekijk en beluister het fragment van OVT hier.

Freek de Goeje

Een berg die mijn naam draagt

Naar het hart van de Surinaamse jungle, op zoek naar mijn koloniale erfenis

Honderd jaar geleden trok cartograaf Claudius de Goeje het regenwoud van koloniaal Suriname in. Hij maakte er kennis met natuur, dieren en mensen die zijn voorstelling te boven gingen. Inmiddels is alles veranderd: de jungle en haar oorspronkelijke bewoners, de Wayana, verloren het van de goudmijnen. Waren het de kaarten van De Goeje die ten grondslag lagen aan deze teloorgang?
Nog steeds torent een berg die zijn naam draagt, het De Goeje-gebergte, uit boven het gebied. Als kind was Freek de Goeje trots op de berg, maar nu? In het voorjaar van 2022 reist hij af naar de door ontbossing, vergiftiging en geweld bedreigde Wayana. Leggen zij de schuld bij zijn voorouder? En is die schuld erfelijk?

Freek de Goeje (1997) rondde de opleiding audiovisuele media af aan de HKU. Hij trok naar de top van het De Goeje-gebergte in Suriname en maakte daarover de film De Toemoek Hoemak Expeditie.
Auteur

Freek de Goeje

Freek de Goeje (1997) rondde de opleiding audiovisuele media af aan de HKU. In de zomer van 2022 trok hij naar de top van het De Goeje-gebergte en maakte daarover de film De Toemoek Hoemak Expeditie.