Vechten voor het Beloofde Land
Titel
Vechten voor het Beloofde Land
Subtitel
Nederlanders in de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865)
Prijs
€ 20,99
ISBN
9789462493131
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
192
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 x 1.7 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 9,99

W. van de Giesen

Vechten voor het Beloofde Land

Nederlanders in de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865)

Ruim 150 jaar geleden brak de Amerikaanse Burgeroorlog uit. Dit grootste en bloedigste conflict op Amerikaanse bodem hield het land vier jaar lang in een wurgende greep en liet na afloop diepe sporen na, die tot op de dag van vandaag zichtbaar en voelbaar zijn. De inzet van deze gruwelijke oorlog, die meer dan 600.000 mensenlevens kostte was het behoud van de Unie of de afsplitsing van de Geconfedereerde Staten van Amerika inclusief de handhaving van de slavernij.

Toen in 1861 de Amerikaanse Burgeroorlog uitbrak deed de nieuwgekozen president Abraham Lincoln een beroep op de mannelijke bevolking om zich als vrijwilliger te melden voor het leger van de Unie. Aan deze oproep werd ook gehoor gegeven door enkele honderden Nederlanders. Hun ervaringen, zoals weergegeven in brieven en andere historische bronnen, staan centraal in Vechten voor het Beloofde Land, waarin het verloop van de Burgeroorlog de rode draad vormt. Een enkele uitzondering daargelaten, zoals ingenieur Charles Liernur uit Haarlem, vochten de Nederlanders in het leger van de Unie. Zij waren meestal als kind in de jaren veertig en vijftig met hun ouders meegekomen en inmiddels oud genoeg om in het leger te worden ingelijfd. Een enkeling kwam speciaal naar Amerika om zijn diensten aan te bieden aan het leger van de Unie, zoals de legerarts Dr. Bernard van der Kieft uit Utrecht.
Auteur

W. van de Giesen

Wim van de Giesen (1945) studeerde bestuurswetenschappen. Hij houdt zich al enkele jaren bezig met historisch onderzoek naar de in Nederland geboren jongens en mannen, die als militair hebben gevochten in de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865).