Corona & Co
Titel
Corona & Co
Subtitel
Een eeuw onderzoek naar virussen in Nederland
Prijs
€ 27,50
ISBN
9789462495050
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
272
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 x 2.4 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 13,99
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Gerard van Doornum, Ton van Helvoort

Corona & Co

Een eeuw onderzoek naar virussen in Nederland

Het tot nu toe onbekende coronavirus SARS-CoV-2 houdt de wereld sinds begin 2020 in een ijzeren greep. Dit afschrikwekkende virus, dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt, heeft zich inmiddels gemanifesteerd op alle continenten, met vele zieken en doden tot gevolg. In de wetenschap is sprake van een alomvattende internationale mobilisatie. Wetenschappers binnen de geneeskunde, diergeneeskunde, natuur- en biologische wetenschappen van over de hele wereld werken samen met epidemiologen, maar ook met communicatie- en softwarespecialisten, om de pathologie en epidemiologie in kaart te brengen. Deze experts doen er alles aan om de verspreiding van het virus te beperken en het uiteindelijk te kunnen bestrijden met antivirale middelen en vaccins.

Door de eeuwen heen is de Nederlandse bevolking vele malen geconfronteerd geweest met gevaarlijke en soms dodelijke virussen: pokken, griep, polio, mazelen. In dit boek beschrijven de auteurs de strijd van medici en natuurwetenschappers tegen die onzichtbare vijanden. Er wordt beschreven hoe wetenschappers de structuur en werking van virussen stap voor stap hebben blootgelegd, maar ook hoe de specifieke ontwikkeling van de Nederlandse medische virologie plaatsvond. Wereldwijd namen gedreven onderzoekers het initiatief tot oprichting van wetenschappelijke instituten en netwerken om de verworven kennis zo goed mogelijk uit te wisselen. De bijdrage van Nederlandse virologen moet daarbij niet worden onderschat.
Auteurs

Gerard van Doornum

Gerard van Doornum is arts-microbioloog met de nadruk op klinische virologie. Hij was hoofd van het Streeklaboratorium van de GGD Amsterdam en is emeritus hoogleraar Klinische Virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam.

Ton van Helvoort

Ton van Helvoort studeerde biochemie aan de Universiteit van Nijmegen en promoveerde aan de Universiteit van Maastricht. Als wetenschapshistoricus specialiseerde hij zich in (bio)chemie, virologie, kanker en de chemische industrie.