Walburg pers
Diamantgracht
Titel
Diamantgracht
Subtitel
Het joodse hart van een typisch Amsterdamse industrie
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789462495494
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
272
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 cm

Daniel Metz

Diamantgracht

Het joodse hart van een typisch Amsterdamse industrie

Ruim 150 jaar (1845-1996) vormde de Nieuwe Achtergracht het centrum van de wereldberoemde Amsterdamse diamantindustrie, de enige grote bedrijfstak waarin de joodse cultuur de norm stelde. In de werkplaatsen op het Roeterseiland, tegenwoordig stadscampus van de Universiteit van Amsterdam, weerklonk de typische joodse gein. En op sjabbat was de Diamantbeurs gesloten.

Uit de diamantindustrie is de eerste moderne vakbond van Nederland voortgekomen. Ook op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en cultuur hebben de diamantbewerkers veel voor de stad betekend. Al deze ontwikkelingen zijn terug te voeren op die ene korte gracht, waar tientallen gebouwen getuigen van deze bijna vergeten geschiedenis. Cultuurhistoricus Daniël M. Metz reconstrueert een microkosmos op wereldniveau.
€ 29,99
+ Reserveer dit boek
Auteur

Daniel Metz

Daniël M. Metz is cultuurhistoricus en was verbonden aan o.a. het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, het Stadsarchief Amsterdam en het Joods Historisch Museum. Hij publiceerde diverse artikelen en boeken over de diamantindustrie, joodse geschiedenis en gebouwd erfgoed.