Bouwen voor Luther
Titel
Bouwen voor Luther
Subtitel
De emancipatie van de Amsterdamse lutheranen eind 19e eeuw
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789464563511
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
208
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 x 2.1 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Cultuur
Religie
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 12,99

Recensies

‘Het is een op zichzelf interessante en sympathieke historische studie over een belangrijke groep in de samenleving waarover wij nog te weinig wisten. Het boek is een eerbetoon aan het streven van de lutheranen en aan de goedbedoelende Carel Bögeholtz. En deze studie heeft tegelijk een actuele strekking, voor wie de parallellen wil zien in het proces van maatschappelijke zelforganisatie en nationale integratie.’
– Prof. dr. Remieg Aerts, historicus en emeritus hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van oa. Thorbecke wil het: Biografie van een staatsman, Geschiedenis van Amsterdam III en De Letterheren.

Peter Paul Kleinlooh

Bouwen voor Luther

De emancipatie van de Amsterdamse lutheranen eind 19e eeuw

Een boeiend tijdsbeeld van de lutheranen in Amsterdam tussen 1860 en 1914.

In 1600 trokken gevluchte lutheranen uit Antwerpen in een schuilkerk aan het Spui in Amsterdam. Ze werden hier gedoogd door het calvinistische stadsbestuur, en pas in de loop van de 18e eeuw erkend. Dat veranderde in de loop van de 19e eeuw, nadat de vrijheid van godsdienst werd ingesteld. De in Amsterdam geboren architect, aannemer en makelaar Carel Bögeholtz speelde een voorname rol in het emancipatieproces. Onder invloed van het Luthers Genootschap, waar Bögeholtz een belangrijke positie bekleedde, ontworstelden de lutheranen zich aan hun onderschikte positie ten opzichte van de hervormden. Ze bouwden scholen, jeugdverenigingen en lieten een eigen vakbond oprichten. De lutheranen opereerden niet langer in de schaduw, maar kregen aanzien en werden zichtbaar in het stadsbeeld.
Auteur

Peter Paul Kleinlooh

Peter Paul Kleinlooh (1972) is historicus en achterkleinzoon van architect Carel Bögeholtz. Tijdens zijn uitgebreid archiefonderzoek ontwierp hij, aan de hand van diverse bronnen, een database met 1000 Amsterdamse lutheranen (prosopografische methode) die hij gebruikte voor zijn onderzoek en boek.