Prikkeldraad en bamboesperen
Titel
Prikkeldraad en bamboesperen
Subtitel
Ooggetuigen van oorlog en dekolonisatie in Indonesië
Vertaler
Tine Ausma
Prijs
€ 34,99
ISBN
9789462495500
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
428
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 x 3 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 17,99

Recensies

"Bruni Adler slaagt er op een indrukwekkende manier in om het lot van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Indonesië voor de vergetelheid te behoeden. Ze toont dat bestaande hiaten in de geschiedschrijving gedicht kunnen worden."
Bernhard Dahm, emeritus professor Zuidoost-Azië Studies aan de Universiteit van Passau

"Bruni Adler heeft pionierswerk verricht – een adembenemend boek."
Prof. dr. Jean-Pierre Wils, hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen

Bruni Adler

Prikkeldraad en bamboesperen

Ooggetuigen van oorlog en dekolonisatie in Indonesië

Een Javaans ‘troostmeisje’, een Japanse kampcommandant, een Indo-Europese dwangarbeider aan de Birmaspoorlijn, een Hollands meisje in een jappenkamp, een Batakse onafhankelijkheidsstrijder. In Prikkeldraad en bamboesperen laat Bruni Adler in 37 openhartige interviews de laatste stemmen horen van hen die de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende dekolonisatiestrijd in Indonesië meemaakten. De stemmen van Nederlanders, Indo-Europeanen, Duitsers en Japanners. In haar werkwijze maakt de schrijfster zich ondergeschikt aan de herinneringen van de anonieme slachtoffers die – in tegenstelling tot de heldendaden van overwinnaars – na de oorlog maar al te snel vergeten worden.

Prikkeldraad en bamboesperen is een uitgebreide documentatie van zeer verschillende herinneringen en ervaringen.
Auteur

Bruni Adler

Bruni Adler (1982) studeerde sociale pedagogiek en werkte jarenlang als gezinstherapeut en journalist in Duitsland en de Verenigde Staten. In eerdere boeken interviewde ze slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa: Bevor es zu spät ist: Begegnungen mit der Krigsgeneration (2004), Geteilte Erinnerung. Polen, Deutsche und der Krieg (2006) en Zerrissene Leben. Hitler, Stalin und die Folgen (2010).