Oorlogsvloot van De Rotterdamsche Lloyd – ’40-’45
Titel
Oorlogsvloot van De Rotterdamsche Lloyd – ’40-’45
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789462496149
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Publicatiedatum
Ook beschikbaar als
Hardback - € 49,99

Nico Guns, Frans Luidinga

Oorlogsvloot van De Rotterdamsche Lloyd – ’40-’45

'Oorlogsvloot van de Rotterdamsche Lloyd - '40-'45' verhaalt over de bijdrage die de schepen en hun bemanningen van de Rotterdamsche Lloyd leverden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Veel van het persoonlijke leven van de zeelieden in die oorlogsjaren is onderbelicht gebleven. Het speelde zich ver van huis en haard af. Het thuisfront verkeerde al die jaren in grote onzekerheid over het lot van hun geliefden. Het enige contact was af en toe een Rode Kruis telegram waarmee een teken van leven werd gegeven.

Bijna driehonderd zeelieden van de Rotterdamsche Lloyd verloren het leven. Anderen kwamen in Jappenkampen terecht. De helft van de Lloyd-vloot ging gedurende de vijandelijkheden ten onder. Dit boek richt aan de hand van uniek archiefmateriaal de schijnwerper op de rol van de mail- en vrachtschepen van de Rotterdamsche Lloyd en van het vlootpersoneel dat op alle wereldzeeën dienstdeed onder de meest moeilijke omstandigheden.

De schepen brachten soldaten, oorlogsmaterieel, voedsel en grondstoffen naar de oorlogsgebieden. Vooral in het begin van de oorlog genoten zij een minimum aan bescherming. De zeelieden die aanvankelijk nog op vrijwillige basis waren aangemonsterd, kwamen later onder de verplichtingen van het "Vaarplichtbesluit 1942" te vallen.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteurs

Nico Guns

Nico Guns werd in 1948 in Bussum geboren. Hij studeerde sociale wetenschappen in Leiden. Zijn maritieme belangstelling gaat vooral uit naar de Nederlandse koopvaardij in de 19e en 20e eeuw. Hij woont in Rijswijk.