Hoekse en Kabeljauwse Twisten
Titel
Hoekse en Kabeljauwse Twisten
Subtitel
Kraamkamer van Nederland, 1345-1492
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789462496514
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
224
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 x 2 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 12,99

Recensies

'laat zich lezen als een totaal uit de hand gelopen Netflix-serie.'
– Hendrik Spiering, NRC

Anne Doedens, Liek Mulder

Hoekse en Kabeljauwse Twisten

Kraamkamer van Nederland, 1345-1492

Jacoba van Beieren en Jan van Schaffelaar, twee bekende namen die onlosmakelijk verbonden zijn met de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. Deze anderhalve eeuw durende binnenlandse oorlog ging echter om meer dan een romantisch verhaal of moeilijk te begrijpen adellijke confrontaties of stedelijke oproeren. In de veertiende en vijftiende eeuw was er in de Nederlanden sprake van toenemende centralisatie van het landsbestuur, kreeg het landschap meer vorm en kwam een stedelijke burgerij op.

De Twisten waren typisch middeleeuwse oorlogen, door de omstandigheden van die tijd niet te vergelijken met huidige conflicten. Maar ze waren ook de opmaat naar 1543, het samengaan van alle zeventien Nederlanden onder keizer Karel V. Zo kunnen de Hoekse en Kabeljauwse Twisten worden beschouwd als de kraamkamer van het moderne Nederland.
Auteurs

Anne Doedens

Dr. Anne Doedens (1945) was docent Nieuwe Geschiedenis bij hoger onderwijsinstellingen in Amsterdam. Over hem en zijn werk: www.annedoedens.com.

Liek Mulder

Liek Mulder (1942) is historicus, was docent geschiedenis in het voortgezet onderwijs, en is auteur van educatieve uitgaven en geschiedenisboeken over velerlei onderwerpen.