Nederlands slavernijverleden
Titel
Nederlands slavernijverleden
Subtitel
Historische inzichten en het debat nu
Prijs
€ 14,99
ISBN
9789462496613
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
336
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 24.4 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorie
Koloniaal
Ook beschikbaar als
Hardback - € 29,99

Recensies

"Den Heijer heeft op knappe wijze de recente literatuur verwerkt in zijn belangrijkste boek tot nu toe."
- G.J. Onrust, Kleio

Henk den Heijer

Nederlands slavernijverleden

Historische inzichten en het debat nu

Het Nederlandse slavernijverleden is actueler dan ooit. Tot eind vorige eeuw trok het voornamelijk de aandacht van wetenschappers, maar tegenwoordig heeft bijna iedereen er een mening over. Sinds de Black Lives Matter-protesten is deze zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis zelfs een van de meest besproken onderwerpen. Hoe dachten onze voorvaderen over de slavernij, zijn we er rijk van geworden en is het hedendaagse racisme een van de wrange vruchten van dat donkere verleden? Vragen te over, waarop de antwoorden echter vaker meningen dan historische feiten zijn.

Nederlands slavernijverleden schetst op basis van de laatste inzichten een indringend beeld van de Nederlandse deelname aan de trans-Atlantische slavenhandel en de inzet van slaven in de plantagekoloniën. Maar ook de opvattingen van onze voorouders daarover komen aan bod. Hadden zij morele bezwaren tegen de slavenhandel en slavernij of was het business as usual?
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteur

Henk den Heijer

Henk den Heijer (1950) is emeritus hoogleraar zeegeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Atlantische handel en scheepvaart en schreef onder meer het standaardwerk Geschiedenis van de WIC (1994; 2013).