Soldaten van God
Titel
Soldaten van God
Subtitel
De Nederlandse strijders in het leger van de paus
Prijs
€ 12,99
ISBN
9789462497535
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
200
Publicatiedatum
Afmetingen
14 x 22 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
Paperback - € 24,99

Kees Schaepman

Soldaten van God

De Nederlandse strijders in het leger van de paus

Duizenden Nederlanders namen in de tweede helft van de negentiende eeuw de wapens op om in Italië te strijden voor de Kerkelijke Staat. Een vergeten oorlog die zich afspeelde op een zijtoneel van oplopende conflicten tussen Europese grootmachten.

Na een oproep van paus Pius IX om het 'Erfgoed van Petrus' te verdedigen, leverde Nederland de meeste vrijwilligers, veelal boerenzonen en ambachtslieden. Priesters die zich hadden ingezet voor de werving, troostten ouders als hun zoon als martelaar was omgekomen. Geen reden voor rouw, maar juist voor dankbaarheid.

De Kerkelijke Staat ging desondanks ten onder. Bij thuiskomst ontdekten de strijders dat ze hun nationaliteit hadden verspeeld, en daarmee hun stemrecht en recht op steun.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteur

Kees Schaepman

Kees Schaepman versloeg voor Vrij Nederland en de VPRO conflicten in Latijns- Amerika, Afrika, Azië, het Midden- Oosten en de Balkan. Bij Walburg Pers verschenen eerder van zijn hand onder andere Mag ik mijn fiets terug? (2013), Halabja (2018) en Max Blokzijl (2020).