Gevelstenen in Steenwijkerland
Titel
Gevelstenen in Steenwijkerland
Subtitel
Geschiedenis in steen
Prijs
€ 9,99
ISBN
9789462498334
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
272
Publicatiedatum
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
Paperback - € 20,00

Recensies

'Een uniek boek ziet het levenslicht.'
– Rob Bats, burgemeester van Steenwijkerland

'Het boek is uitgegeven door Walburg Pers in Zutphen, een keurmerk van hoge kwaliteit van uitvoering.'
– Jan Dirk Wassenaar, Gezamenlijk Zondagsblad

Vincent Erdin

Gevelstenen in Steenwijkerland

Geschiedenis in steen

Vroeger hadden veel panden gevelstenen en uithangtekens. Ze maakten reclame voor de handel of het bedrijf in het pand, bevatten een toespeling op de naam van de bouwer of verwezen naar de eigenaar. Uithangtekens zijn er bijna niet meer, maar gevelstenen hebben de tand des tijds vaak goed doorstaan. Samen laten ze iets zien van de geschiedenis van een plaats.

Dit boek bevat een zeer rijk geïllustreerd overzicht van alle gevelstenen in de gemeente Steenwijkerland. De oudste gevelstenen dateren uit de vijftiende eeuw, de meest recente zijn van 2021. Vincent Erdin, verbonden aan het gemeentearchief Steenwijkerland en Zuiderzeemuseum Enkhuizen, beschrijft de geschiedenis van de gevelstenen en de verschuiving van de betekenis ervan. Ook laat hij per eeuw en per kern zien om welke aantallen het gaat. Steenwijkerland blijkt enkele zeer unieke gevelstenen te hebben. Enkele privépersonen vertellen waarom zij een persoonlijke boodschap in een gevelsteen hebben laten vastleggen.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteur

Vincent Erdin

Vincent Erdin studeerde Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is verbonden aan het gemeentearchief Steenwijkerland en Zuiderzeemuseum Enkhuizen.