Wijn in Nederland
Titel
Wijn in Nederland
Subtitel
Een wondermiddel voor economie & gezondheid
Prijs
€ 14,99
ISBN
9789462498532
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
288
Publicatiedatum
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Bedrijf
Economie
Ook beschikbaar als
Paperback - € 29,99

Recensies

"En ik maar denken dat ik een en ander over wijn wist."
– Harold Hamersma, veelbekroond schrijver over wijn

"Met 'Wijn in Nederland' is een zeer boeiend aspect van de Nederlandse geschiedenis verder ontsloten. Hierop kunnen andere studies dankbaar voortbouwen."
– Mariëlla Beukers, wijnkronieken.nl

Rob Blijleven

Wijn in Nederland

Een wondermiddel voor economie & gezondheid

Benamingen als Wijnstraat of Wijnhaven in stadskernen herinneren aan het economisch belang van de wijnhandel vóór 1800. Met belastinginkomsten uit wijn werden oorlogen, weeshuizen en gebouwen betaald. Eind achttiende eeuw daalde de wijnconsumptie sterk en zakte de wijnhandel in. Pas vanaf 1960 dronk men weer evenveel wijn als vroeger. Deze geschiedenis van wijn beschrijft karakteristieken van wijnhandelaren en -consumenten, de invloed van overheid en van wijnschrijvers, de kwaliteit van wijn, de veranderende smaak van de wijndrinker en de ontwikkeling van Nederlandstalig wijnjargon. De rode draad in het boek is de oude en hardnekkige claim dat wijn gezond zou zijn.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteur

Rob Blijleven

Rob Blijleven heeft zich na zijn werk als adviseur in de financiële wereld als zelfstandig onderzoeker gespecialiseerd in wijngeschiedenis. Hij is registervinoloog en is in 2021 gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Brussel op een studie over de cultuurgeschiedenis van wijn.