Kunst, kennis en kapitaal
Titel
Kunst, kennis en kapitaal
Subtitel
Oude meesters op de Hollandse veilingmarkt 1670-1820
Prijs
€ 34,99
ISBN
9789462499317
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
360
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 x 2.7 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorie
Kunst
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 17,99

Frans Grijzenhout (red.)

Kunst, kennis en kapitaal

Oude meesters op de Hollandse veilingmarkt 1670-1820

Vanaf de late zeventiende eeuw kwamen steeds meer schilderijen van ‘oude meesters’ op de markt. Veel schilderijen werden verkocht op de veiling, vooral in Amsterdam, maar ook in andere Hollandse steden. Daarbij waren allerlei partijen betrokken: verkopers en bemiddelaars, ‘schatsters’ en vendumeesters, kunstenaars en kunsthandelaren, samenstellers van boedelbeschrijvingen en veilingcatalogi, en kopers in allerlei soorten en maten. We komen ze allemaal tegen in dit boek over de dynamische wereld van de achttiende-eeuwse kunstveiling, waar hartstochtelijke verzamelaars aasden op topstukken die kunstgenot én sociale status opleverden, maar waar ook altijd verlies van geld en reputatie dreigde. Kunst, kennis en kapitaal kwamen hier steeds op een andere manier samen.

Met bijdragen van: Junko Aono, Pieter Bruinsma, Trude Dijkstra, Maarten Hell, Marleen Puyenbroek, Jaap van der Veen, Marleen de Vries en Ester Wouthuysen.
Redacteur

Frans Grijzenhout

Frans Grijzenhout is hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder verschenen van hem: De Gouden eeuw in perspectief (1992, met Henk van Veen), De burger van Delft (2006, met Niek van Sas) en Erfgoed, de geschiedenis van een begrip (2007).