Hoe strenge protestanten de homeopathie kaapten
Titel
Hoe strenge protestanten de homeopathie kaapten
Subtitel
Het bewind van de familie Voorhoeve, 1886-1951
Prijs
€ 14,99
ISBN
9789462499348
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
288
Publicatiedatum
Onderwerp
Geschiedenis
Categorie
Religie
Ook beschikbaar als
Paperback - € 29,99

Bert Koene

Hoe strenge protestanten de homeopathie kaapten

Het bewind van de familie Voorhoeve, 1886-1951

De homeopathie werd rond het begin van de negentiende eeuw bedacht door de Duitse arts Samuel Hahnemann. In Nederland bleef de geneeswijze vooral terrein voor lekengenezers en charlatans, totdat de arts Nicolaas Voorhoeve in 1886 het veld begon te organiseren. Dankzij hem kwamen er meer homeopathische artsen en in 1914 kon hij zelfs een algemeen ziekenhuis op homeopathische grondslag openen. Zijn zoon Jacob werd daar al snel geneesheerdirecteur.

De familie Voorhoeve was in die tijd leidend binnen de evangelische beweging der Vergaderingen van Gelovigen. Nicolaas Voorhoeve, zelf een prediker, wenste van de Nederlandse homeopathie een christelijk gekleurde heelkunde te maken. Daarin slaagde hij door veel geloofsbroeders in de besturen van ziekenhuis en verenigingen te zetten. De kaping gebeurde stilletjes. Offcieel bleef de georganiseerde homeopathie levensbeschouwelijk neutraal. Deze situatie bleef in stand tot het overlijden van zoon Jacob in 1951. Daarna verdween de religieuze kleuring snel.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteur

Bert Koene

Bert Koene is als fysicus werkzaam geweest in onderzoeksinstellingen in Noord- Amerika en Europa, laatstelijk in het versnellerinstituut CERN. Sinds zijn pensionering houdt hij zich voornamelijk bezig met geschiedkundig onderzoek.