De muziek van het leven
Titel
De muziek van het leven
Subtitel
Biologie voorbij de genen
Vertaler
Tijmen Roozenboom
Prijs
€ 23,99
ISBN
9789462980815
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
238
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 11,99

Recensies

'De muziek van het leven is verrassend eenvoudig te lezen... Het kan iedereen worden aanbevolen die is geïnteresseerd in het fundament van het leven.'
Science Magazine

'Een zeer aansprekend essay.'
The Guardian

Denis Noble

De muziek van het leven

Biologie voorbij de genen

Wat is leven? Decennia wetenschappelijk onderzoek heeft het menselijk genoom in kaart gebracht. Vanuit het perspectief van genen, zoals voorgesteld in Richard Dawkins bekende bestseller The Selfish Gene, zijn levende wezens slechts tijdelijke voertuigen voor de genetische codes. Maar in De muziek van het leven laat de wereldvermaarde fysioloog Denis Noble zien dat we voor een goed begrip van het leven voorbij de genen moeten gaan. Het genoom behelst maar één aspect van het menselijk leven. Om het leven echt te kunnen begrijpen moeten we op verschillende niveaus tegelijk kijken.

Het leven is volgens Noble met een symfonie te vergelijken, waarin de bladmuziek (genen), de instrumenten (cellen), de secties in het orkest (organen) en de componist (de evolutie) allemaal even onontbeerlijk zijn. De auteur weeft deze muziekmetafoor door zijn verhaal en verduidelijkt zo ideeën die anders voor niet-wetenschappers lastig te begrijpen zijn. In een elegante, persoonlijke stijl ontwikkelt Noble een overtuigend alternatief voor Dawkins' genetisch reductionisme en beschrijft hij hoe leven voortkomt uit de even complexe als fascinerende interacties tussen verschillende niveaus binnen het organisme, en tussen organisme en omgeving.

De muziek van het leven wordt in- en uitgeleid door filosoof Jos de Mul. Hij plaatst Nobles belangwekkende boek in de context van andere hedendaagse denkers over het leven, zoals Richard Dawkins, en geeft onder meer een begrijpelijk en helder overzicht van de hedendaagse evolutieleer en genetica.


Bekijk hier een lezing van Denis Noble over De muziek van het leven

Auteur

Denis Noble

Denis Noble (1936) is een vermaard Brits emeritus hoogleraar van de University of Oxford en bioloog en fysioloog, en een van de bedenkers van de systeembiologie.