Walburg pers
De microben in ons
Titel
De microben in ons
Auteur
Ed Yong
Vertaler
Aat van Uijen
Prijs
€ 23,99
ISBN
9789462983526
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
404
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 11,99

Recensies

"Een uitstekende en levendige inleiding tot onze microbiota... besmettelijk enthousiasmerend."
The New York Times Book Review

"Het bevat veelvouden aan feiten in sierlijk, toegankelijk proza... De auteur beroept zich telkens op de geesteswetenschappen om het boek met wetenschappelijke inzichten te verrijken... En hij is grappig."
The Wall Street Journal
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Ed Yong

De microben in ons

Het grootste deel van de menselijke geschiedenis zijn microben onzichtbaar geweest en werden ze alleen opgemerkt door de ziekten die ze veroorzaakten. Pas sinds kort zijn ze vanuit de verwaarloosde marges van de biologie verhuisd naar het centrum ervan.

De microben in ons gunt ons voor het eerst een blik in die wereld en laat ons zien hoe alomtegenwoordig en vitaal microben zijn: hoe ze onze organen vormgeven, ons helpen bij het bestrijden van ziektes hoe ze voedsel afbreken, ons immuunsysteem opvoeden, ons gedrag begeleiden, ons genoom bombarderen met hun genen en ons van buitengewone capaciteiten voorzien.

Met veel humor en eruditie nodigt Ed Yong ons uit om op een andere manier naar onszelf en onze collega-dieren te kijken: minder als individuen en meer als de onderling verbonden, onderling afhankelijke veelvouden die wij zijn. We leren de geheime, onzichtbare en wonderlijke biologie kennen die schuilgaat achter grootse koraalriffen. We lezen over de gloeiende inktvis die ons inzicht verschaft in de bacteriën in onze eigen darmen, over de kevers die hele bossen neerhalen, en over de ziekte bestrijdende muggen die in Australië zijn ontwikkeld. Maar ook over de ingrediënten in moedermelk die zijn geëvolueerd om de eerste microben van een baby van voedsel te voorzien. We zien hoe mensen deze samenwerkingsverbanden verstoren en hoe wetenschappers ze nu tot ons voordeel manipuleren. We zien, zoals William Blake schreef, de wereld in een korrel zand.
€ 23,99
+ Bestel dit boek
Auteur

Ed Yong

Ed Yong is een bekroonde wetenschapsschrijver die werkt voor The Atlantic. Zijn werk verschijnt ook in de National Geographic, The New Yorker, Wired, The New York Times, Nature, New Scientist, Scientific American en andere tijdschriften. Tijdens het TED2014-congres sprak hij over geest-controlerende parasieten, een toespraak die meer dan 1,4 miljoen keer is bekeken.