Walburg pers
De nieuwe revolutionaire golf
Titel
De nieuwe revolutionaire golf
Subtitel
Waarom burgers zich van hun leiders afkeren
Prijs
€ 19,99
ISBN
9789462984981
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
268
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 9,99

Recensies

Eindelijk een diepgravende analyse over de vraag waarom mondiale veranderingen de kloof tussen politici en burger zo groot maakt'. Arend Jan Boekestijn.
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Rob de Wijk

De nieuwe revolutionaire golf

Waarom burgers zich van hun leiders afkeren

Brexit. Trump. Le Pen. Wilders. Ze worden in verband gebracht met een opstand tegen de politieke elite. De situatie nu, doet sterk denken aan eerdere revolutionaire golven die Europa hebben overspoeld, zoals die van 1848. Die waren, net als nu het gevolg van de globalisering.

Maar het is de afgelopen eeuwen niet eerder voorgekomen dat zoveel ingrijpende ontwikkelingen samenvielen en elkaar versterkten: verschuiving van de economische en politiek macht naar het oosten, een financiële crisis en langdurige economische stagnatie, opstanden en ontwrichting in het Midden Oosten en Noord-Afrika, terrorisme en vluchtelingenstromen, conflict met Rusland, toenemende spanningen in de Zuid- en Oost-Chinese Zeeën, afnemende voorzieningszekerheid en sterk fluctuerende prijzen van grondstoffen en energie, klimaatverandering en een nieuwe industriële revolutie die de productie ingrijpend verandert en banen overbodig maakt. Al deze ontwikkelingen hebben het vertrouwen in de politiek ondermijnd.

Rob de Wijk beschrijft in deze opvolger van zijn succesvolle boek 5 over 12 de oorzaken van de onvrede en voorspelt het einde van de regelpolitiek van het technocratische fixen waardoor een hele generatie politieke leiders wordt weggevaagd. Populisten roepen dat ze een antwoord hebben. Maar ook zij kunnen de levensstandaard en veiligheid van mensen niet garanderen. Een nieuw soort leider zal de burger uit het dal moeten halen.

Bekijk hier een korte toelichting van Rob de Wijk op het boek.
€ 19,99
+ Bestel dit boek
Auteur

Rob de Wijk

Rob de Wijk is columnist voor Trouw en hoogleraar Internationale betrekkingen en veiligheid aan de Campus Den Haag van de Leidse Universiteit en directeur van het The Hague Centre for Strategic Studies. Eerder verschenen van hem bij AUP Machtspolitiek (2014) en Vijf over twaalf (2012).