Gelukkige stad
Titel
Gelukkige stad
Subtitel
De gouden jaren van Antwerpen (1485-1585)
Auteur
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789462987357
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
274
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Onderwerp
Geschiedenis

Jan Lampo

Gelukkige stad

De gouden jaren van Antwerpen (1485-1585)

Gelukkige stad vertelt wat gebeurde tussen het eind van Michael Pye's Aan de rand van de wereld en de eerste bladzijde van Geert Maks bestsellerDe levens van Jan Six. Antwerpen groeide in de 16de eeuw uit tot 'Felix Antverpia', de voornaamste handelsplaats ten noorden van de Alpen, en werd het brandpunt van de 'noordelijke renaissance'. De moderne kunsthandel ontstond en belangrijke schilders zoals Quinten Metsys, Pieter Breugel en Frans Floris hadden er hun ateliers gevestigd.

De Reformatie gedijde in de 'liberale' handelsmetropool, maar droeg ook bij tot de opstand van de Nederlanden tegen Spanje. Dramatische episodes als de Beeldenstorm, de Spaanse Furie en een poging tot moord op Willem van Oranje verstoorden het leven van de stedelingen. Antwerpen werd een calvinistische republiek en koos de kant van de Opstand, maar moest in 1585 capituleren voor Alexander Farnese, de veldheer van Filips II. De Zeeuwen sloten de Schelde voor de handel. De helft van de bevolking verliet Antwerpen, veelal naar het noorden. De bloei van Amsterdam kon beginnen.

Jan Lampo (Antwerpen, 1957) studeerde geschiedenis. Van 1990 tot 1995 was hij redacteur van de De Standaard. Sinds 1998 inventariseert hij in het Letterenhuis archieven van Vlaamse schrijvers. Jan Lampo was curator van de tentoonstelling Van torens stekelig. Antwerpen in de Middeleeuwen (2000) en publiceerde een tiental boeken over de geschiedenis van de stad. Hij was tien jaar gastdocent aan de afdeling Conservatie en Restauratie van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en geeft les aan het Kunsthistorische Instituut voor Antwerpen.
Auteur

Jan Lampo

Jan Lampo (Antwerpen, 1957) studeerde geschiedenis. Van 1990 tot 1995 was hij redacteur van De Standaard. Sinds 1998 inventariseert hij in het Letterenhuis archieven van Vlaamse schrijvers. Jan Lampo was curator van de tentoonstelling Van Torens Stekelig. Antwerpen in de Middeleeuwen (2000) en publiceerde een tiental boeken over de geschiedenis van de stad. Hij was tien jaar gastdocent aan de afdeling Conservatie en Restauratie van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en geeft les aan het Kunsthistorisch Instituut van Antwerpen.