Walburg pers
Filosofie van de burn-out
Titel
Filosofie van de burn-out
Prijs
€ 18,99
ISBN
9789462989559
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
138
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 8,99

Recensies

Burn-out, stress en depressie zijn wereldwijde epidemieën geworden. Door burn-out een ‘ziekte van de samenleving’ te noemen geeft de Belgische filosoof Pascal Chabot ons een fascinerend en toegankelijk historisch en theoretisch kader van deze moderne crisis.
Arianna Huffington, oprichter HuffPost en Thrive Global
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Pascal Chabot

Filosofie van de burn-out

‘Aantal burn-outs zeer sterk gestegen’, kopte de Volkskrant in november 2017. ‘15 procent van de Nederlandse vrouwen zegt een burn-out te hebben of te hebben gehad. Twee jaar geleden was dit nog 9,4 procent. Het aantal opgebrande of overspannen mannen steeg in diezelfde periode van 6 naar 9 procent.’

Er bestaan veel gidsen, zelfhulpboeken, medische studies en persoonlijke verslagen over het fenomeen burn-out. Maar niet eerder was er een filosofisch boek. Terwijl een burn-out niet slechts een persoonlijk probleem is van uitgeputte personen maar een maatschappelijke ziekte, een spiegel van het disfunctioneren van de mens in zijn omgeving. Zo betoogt de Belgische filosoof Pascal Chabot.

Chabot onderscheidt drie dimensies binnen burnout. De eerste is vooral eigen aan beroepen waarin de zorg voor anderen centraal staat, en gaat om de uitputting van de mentale vermogens. De tweede komt voort uit problemen van aanpassing en perfectionisme. En de derde is een gevolg van de vraag om erkenning. De filosofische implicaties van deze verschillende,maar samenhangende dimensies worden in dit boek geduid. Daarbij passeren tal van persoonlijkheden uit heden en verleden de revue.

Van de oorspronkelijk, Franstalige editie zijn ruim 10.000 exemplaren verkocht, er zijn vertalingen in het Koreaans, Italiaans en Engels. Er is een documentaire gemaakt naar aanleiding van het boek: Burning Out van Jérôme le Maire. De Nederlandse vertaling is mede middels crowdfunding tot stand gekomen, en krijgt een door de auteur op Nederland toegesneden nieuwe epiloog.

€ 18,99
+ Bestel dit boek
Auteur

Pascal Chabot

Pascal Chabot is docent filosofie en communicatie aan het Institute of Advanced Studies of Social Communications in België, en auteur van diverse filosofische boeken.