Een ontdekking van de wereld in de achttiende eeuw
Titel
Een ontdekking van de wereld in de achttiende eeuw
Subtitel
Reisdagboek van de Gentse aalmoezenier Michael de Febure 1721-1722
Prijs
€ 42,80
ISBN
9789464561258
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
304
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 24.4 x 2.8 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorie
Koloniaal

Recensies

‘Deze “wonderlijcke voyagie” verraadt een geheel eigen kijk op Azië in de achttiende eeuw.’
– Michiel van Groesen, hoogleraar Zeegeschiedenis aan de Universiteit van Leiden

Jan Parmentier, Kristin Van Damme

Een ontdekking van de wereld in de achttiende eeuw

Reisdagboek van de Gentse aalmoezenier Michael de Febure 1721-1722

Zo'n driehonderd jaar geleden maakte de Gentse priester Michael de Febure (1663-1755) de reis van zijn leven. In 1721 stapte hij op verzoek van de Gentse ondernemersfamilie Maelcamp aan boord van het schip Sint-Pieter en vertrok hij mee op handelsmissie naar Oost-Indië. Nooit eerder kwam hij van onder zijn kerktoren vandaan en zeebenen had hij ook al niet. Tijdens zijn reis heen en terug in 1721-1722 naar de zuidwestkust van India, het huidige Kerala, en de steden Goa en Surate, schreef hij zijn ervaringen minutieus neer in een reisdagboek.
Zijn aantekeningen geven een bijzondere kijk op het dagelijkse leven aan boord, maar ook de zeefauna, navigatie en zelfs weerkunde, interesseren hem als priester mateloos. De Febure was een tijdgenoot van Isaac Newton. Aan boord experimenteerde hij met temperatuurwaarnemingen, dit in een periode waarin ook Fahrenheit empirisch onderzoek in de meteorologie ondernam. Zijn beschrijvingen van andere volkeren en culturen in Kaapverdië, India en de Azoren getuigen van zijn westerse blik. Uit het dagboek van De Febure spreekt bovenal verwondering. Hij ontdekte een wereld die hij daarvoor alleen kende uit oude boeken en reisverhalen.
Auteurs

Jan Parmentier

Dr. Jan Parmentier is gespecialiseerd in de maritieme en overzeese geschiedenis van de vroegmoderne periode. Hij werkt bij het MAS in Antwerpen, als curator van de maritieme collectie tot 1830.

Kristin Van Damme

Kristin Van Damme is licentiate Geschiedenis en studeerde in 1995 af aan de Gentse Universiteit. Ze werkte jarenlang als tentoonstellingsmaker voor het Gentse ontwerpbureau Tijdsbeeld & Pièce Montée. Sinds 2018 is ze adjunct van de directie bij Historische Huizen Gent.