De filmfabriek
Titel
De filmfabriek
Subtitel
Profilti, de Haagse concurrent van Polygoon 1929-1933
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789464561609
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
320
Publicatiedatum
Afmetingen
14 x 22 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 12,99

Recensies

“Het boek kleurt op een prachtige manier een missend deel in van de Nederlandse filmgeschiedenis.” - Aether

Barend de Voogd

De filmfabriek

Profilti, de Haagse concurrent van Polygoon 1929-1933

In de Koningin Sophiestraat in Den Haag was vanaf 1929 de N.V. Filmfabriek Profilti gevestigd. Op het hoogtepunt werkten er veertig mensen in de filmfabriek: de trotse en hardwerkende makers van het eerste Nederlandse bioscoopjournaal mét geluid, Nederland in Klank en Beeld. De belangrijkste concurrent van het Polygoonjournaal.
Profilti maakte ook reclamefilms, tekenfilms en bedrijfsfilms. Nooit eerder werd het complete verhaal van de beginjaren van Profilti verteld. Filmjournalist Barend de Voogd deed onderzoek in de Nederlandse (film)archieven en beschrijft de bijzondere geschiedenis van de filmfabriek. De successen en mislukkingen, de hoog oplopende concurrentiestrijd met Polygoon, de films, de mensen én de verbijsterende manier waarop het allemaal ten einde kwam.
Film-, bedrijfs- en familiegeschiedenis ineen. Barend de Voogd neemt de lezer mee op een fascinerende en deels persoonlijke ontdekkingsreis; zijn grootvader Abraham was tot 1933 directeur van Profilti. Met QR-codes naar achttien van de beste Profilti-films.
Auteur

Barend de Voogd

Barend de Voogd schreef voor o.a. Nu.nl, de Filmkrant en Holland Film Nieuws. Hij was hoofdredacteur van Preview en Schokkend Nieuws filmmagazine. Zijn vorige boek, Tot de laatste akte!, werd in 2018 genomineerd voor de Louis Hartlooper Prijs voor beste filmpublicatie.