Jheronimus Bosch en de Lieve-Vrouwe-broederschapskapel
Titel
Jheronimus Bosch en de Lieve-Vrouwe-broederschapskapel
Subtitel
De schildersfamilie Van Aken in 's-Hertogenbosch
Prijs
€ 34,99
ISBN
9789464564549
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
288
Publicatiedatum
Afmetingen
22 x 28 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Kunst
Middeleeuwen

Recensies

‘Ongelooflijk wat nauwkeurig archiefonderzoek en scherpe analyse opleveren: nieuwe inzichten over Jheronimus Bosch en de inrichting van een rijke laatmiddeleeuwse kapel!’
– Jos Koldeweij, emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen aan de Radboud Universiteit

Loes Scholten

Jheronimus Bosch en de Lieve-Vrouwe-broederschapskapel

De schildersfamilie Van Aken in 's-Hertogenbosch

Ontwerpen voor gebrandschilderde glasramen, een lichtkroon, borduurwerk en ander toegepast werk – laatmiddeleeuwse archiefdocumenten laten zien dat er in de werkplaats van Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) veel meer is vervaardigd dan de befaamde, bewaard gebleven tekeningen en schilderijen. Bestudering van contemporaine bronnen levert nog veel meer op. Loes Scholten beschrijft de leefsituatie en werkpraktijk van Jheronimus Bosch: zijn ouderlijk huis, echtelijke woning, buren, familieleden en medewerkers. Speciale aandacht besteedt zij aan de opdrachten die Jheronimus en andere laatmiddeleeuwse ambachtslieden kregen van de Lieve-Vrouwe-broederschap in ’s-Hertogenbosch. Zo wordt ons beeld van de creatieve, inventieve kunstenaar en vooral ook gedegen vakman steeds completer.
Auteur

Loes Scholten

Loes Scholten deed onderzoek naar het leven en werk van de laatmiddeleeuwse kunstenaar Jheronimus Bosch aan de Radboud Universiteit Nijmegen en in het kader van het Bosch Research and Conservation Project. Ook realiseerde zij de databank BoschDoc.