9789057309076f

Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel • Betrokkenheid van de Amsterdamse regenten bij de transatlantische slavenhandel, door Leo Balai

 29,95

In de geschiedschrijving van Amsterdam is tot nu toe weinig geschreven over de periode waarin de stad en haar bestuurders zich intensief met slavernij en slavenhandel hebben beziggehouden. Vanaf de oprichting van de West-Indische Compagnie in 1621 en de Sociëteit van Suriname in 1683 waren Amsterdamse bestuurders echter nauw betrokken bij de transatlantische slavenhandel. Zij waren weliswaar bestuurders op afstand maar profiteerden toch op verschillende manieren van deze handel in mensen. Ze werden ook nauwkeurig op de hoogte gehouden van het vervoer van de gevangen genomen Afrikanen naar de plantages in Amerika. Zij wisten welke
mensonterende omstandigheden er in de koloniën heerste en de meedogenloze manier waarop de slaven werden onderdrukt en mishandeld.

Aangetoond wordt dat er, anders dan vaak wordt verondersteld, al in de zeventiende eeuw zowel vrije zwarten uit West-Afrika alsook slaven uit die gebieden in Amsterdam verbleven. In Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel wordt ook ingegaan op het feit, dat de slavernij van West-Afrikanen in Europa, vanaf de eerste helft van de vijftiende eeuw in Portugal begon.

Een belangrijk gegeven in de transatlantische slavenhandel was ook, dat de slaven altijd zwarte mensen uit West-Afrika waren. Men probeerde vaak door middel van Bijbelse en andere argumenten de slavernij van zwarte mensen te rechtvaardigen.

Over de auteur(s)

Dr. Leo Balai (1946) is werkzaam als zelfstandig onderzoeker en adviseur. Hij promoveerde in 2011 op het proefschrift Het slavenschip Leusden. Slavenschepen en de West-Indische Compagnie, 1720-1738. Hij is ook gedurende elf jaar als gemeenteraadslid actief betrokken geweest bij het Amsterdamse politieke bestuur.

Extra informatie

Titel

Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel

Subtitel

Over de belangen van Amsterdamse regenten bij de transatlantische slavenhandel

Auteur

Leo Balai

Omvang

192

Formaat

22,0 x 28,0 cm

Illustrering

Geïllustreerd, kleur

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789057309076

Gewicht 1.133 kg
  1. […] gijs is overigens een spruit (Spross) van de familie Bicker. Meer over deze familie kunt u in dit boek […]


  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!