9789462494305f

De aristocraat onder onze historische orgels • De orgels van de Oude Kerk Amsterdam, door Gert Eijkelboom (red.)

 49,95

De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam. Al voor de Reformatie kon het publiek hier dagelijks genieten van openbare orgelbespelingen. Organist Jan Pieterszoon Sweelinck maakte er furore mee. Het grote orgel uit 1540 van orgelmaker Henrick Niehoff dat Sweelinck had bespeeld, maakte in 1726 plaats voor een nieuw orgel van Christian Vater.
Nog geen twintig jaar later herzag Johann Caspar Müller het orgel ingrijpend, en in 1870 renoveerde orgelbouwer C.G.F. Witte het grondig. In die staat verwierf het orgel wereldwijde faam, vooral door de talrijke concerten en plaatopnamen van de organisten Feike Asma en Piet van Egmond vanaf 1940. Als enige stadsorgel onderging dit orgel geen ingrijpende restauratie volgens de opvattingen van de jaren vijftig en zestig, door een controverse over de restauratieaanpak. Sinds de recente restauratie door de orgelmakers Reil klinkt het orgel weer in volle glorie.
Sweelinck bespeelde ook een klein orgel van Niehoff uit 1545. Dat maakte in 1657 plaats voor een nieuw orgel van Hans Wolff Schonat, met hergebruik van enig Niehoff-pijpwerk. Na een omzwerving vonden die oudste pijpen een plaats in het orgel dat Metzler in 1974 voor Oegstgeest bouwde. Ahrend en Brunzema bouwden in de kas van Schonat in 1965 een nieuw klein orgel.

In De aristocraat onder onze historische orgels belichten de auteurs de beide orgels van de Oude Kerk van alle kanten. Naast de ontstaansgeschiedenis, het ontwerp van de kassen, de technische bijzonderheden van de binnenwerken en het boeiende restauratiedebat rond het Vater/Müller-orgel beschrijft het boek de muzikale orgelpraktijk van de Amsterdamse hoofdkerk door de eeuwen heen.

Over de serie
De Stichting Nederlandse Orgelmonografieën heeft als doelstelling om kennis te verbreiden omtrent het Nederlandse monumentale orgel, in de ruimste zin van het woord. Walburg Pers verzorgt samen met de Stichting Nederlandse Orgelmonografieën sinds 1997 de uitgave van orgelmonografieën in een reeks over belangwekkende orgels in Nederland, uitgegeven onder auspiciën van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Verschijning
Deze uitgave verschijnt 16 oktober 2019.

Over de auteur(s)

Onder redactie van Gert Eijkelboom met bijdragen van de kunsthistorici, musici en orgeldeskundigen Rogér van Dijk, Gert Eijkelboom, Jacob Lekkerkerker, Harmen Trimp, Henk Verhoef en Marianna van der Zwaag.

Extra informatie

Titel

De aristocraat onder onze historische orgels

Subtitel

De orgels van de Oude Kerk Amsterdam

Auteur

onder redactie van Gert Eijkelboom

Omvang

448 pagina’s

Formaat

17,0 x 24,3 cm

Illustrering

tekst, geïllustreerd, kleur

Uitvoering

Genaaid gebonden

Serie

Nederlandse orgelmonografieën

ISBN

9789462494305

Gewicht 1.0 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!