9789462493254f

Al die willen te kaap’ren varen • De Nederlandse commissievaart tijdens de Vierde Engelse Oorlog, 1780-1784, door Johan Francke

 49,95

De Republiek was tijdens de Vierde Engelse Oorlog (1780-1784) niet opgewassen tegen de maritieme kracht van Groot-Brittannië. Na de Slag bij Doggersbank zouden alleen de Nederlandse kapers nog in actie komen om schepen te rantsoeneren (het vragen van losgeld) of buit te maken op de vijand. Hoewel de kaperkapiteins zowel in aantal als opgebrachte prijzen ver achterbleven bij eerdere oorlogen kregen ze daardoor wel een heldenstatus toegedicht; iets dat in die mate niet eerder voorgevallen was. Recent bronnenonderzoek in archieven, primaire literatuur en egodocumenten heeft een schat aan nieuwe gegevens opgeleverd over betrokken kapiteins, de bemanningen, de schepen, de rederijen die deze uitrustten, de krijgsgevangenen over en weer, de operatiegebieden, kruistochten (op basis van gevonden scheepsjournalen) en de prijzen die werden buitgemaakt. Door de Nederlandse kapers bleken niet alleen veel meer prijzen buitgenomen dan werd aangenomen; dit leverde in een kleine twee jaar gevechtsacties bijna tienmaal zoveel op dan tot op heden werd gedacht. Tegenover deze bejubelde successen stond het verlies van honderden koopvaardijschepen en vele Hollandse en Zeeuwse kaperschepen die ten prooi vielen aan de Britse marine en kapers. Deze studie is een hoognodige revisie op hetgeen tot nu toe over dit onderwerp in de Nederlandse maritieme geschiedschrijving verscheen.

Over de auteur(s)

Dr. Johan Francke (1971) studeerde maritieme geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde op Utiliteyt voor de gemeene saake. Francke is werkzaam als informatiespecialist (Zelandica) en vakreferent binnen de bibliotheek van ZB in Middelburg.

Extra informatie

Titel

Al die willen te kaap’ren varen

Subtitel

De Nederlandse commissievaart tijdens de Vierde Engelse Oorlog, 1780-1784

Auteur

Johan Francke

Omvang

480

Formaat

15,9 x 25

Illustrering

rijk geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789462493254

Gewicht 1.072 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!