9789462490468f.jpg

Revolutie in Soerabaja • 17 augustus-1 december 1945, door Willy Meelhuijsen

 34,95

Dit boek bevat het verslag van misschien wel de meest dramatische episodes van de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Direct na de proclamatie van de onafhankelijkheid stellen de Indonesiërs in Soerabaja alles in het werk om de macht in hun stad in handen te krijgen. Massale volksmanifestaties vormen de opmaat tot een gewapende macht die één doel heeft: nooit meer vreemde overheersing. Als eind oktober 1945 Britse troepen in Soerabaja aan land gaan om de Japanners te ontwapenen en de Europese geïnterneerden te evacueren, is de stad volledig in Indonesische handen. Onderling wantrouwen, wanbegrip en de daaruit voortvloeiende misverstanden tussen Britse legerleiding en de Indonesische bestuurders leiden uiteindelijk tot een geweldsescalatie op ongekende schaal: de Slag om Soerabaja.

Revolutie in Soerabaja geeft een overzicht van de chaotische tijd na de Japanse capitulatie, de Indonesische machtsovername en de daaropvolgende strijd met de Britten. Ook het Japanse beleid, de moeilijke positie van de Europeanen en het optreden van de RAPWI komen aan de orde. In de bijlagen bij de hoofdstukken wordt uitvoerig ingegaan op onderwerpen als: de ontwapening van de Japanners, het vlagincident bij het Oranje Hotel, de kwestie Huyer, het lot van het Goebeng-transport, de rol van Boeng Tomo en Radio Pemberontakan, de internering van de Europese mannen en de dood van brigade-generaal Mallaby.
Voor deze studie heeft de auteur naast Engelse en Nederlandse bronnen, veelvuldig gebruik gemaakt van tot nu toe onbekend materiaal van Japanse en Indonesische origine. Het maakt Revolutie in Soerabaja 17 augustus-1 december 1945 tot een waardevolle aanvulling op het Nederlandse beeld van de dekolonisatie.

Over de auteur(s)

W. Meelhuijsen (Malang, 1928 – 2011) woonde van juli 1942 tot juni 1946 in Soerabaja en heeft daar de revolutie meegemaakt.

Extra informatie

Titel

Revolutie in Soerabaja

Subtitel

17 augustus – 1 december 1945

Auteur

Willy Meelhuijsen

Omvang

304 pagina’s

Formaat

17,0 x 24,3

Illustrering

Tekst, geïllustreerd

Uitvoering

Garenloos gebrocheerd

ISBN

9789462490468

Gewicht 1.0 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!