Aanbieding!
9789462493155f

Een groots en meeslepend leven • Dominique Berretty – Indisch persmagnaat, door Termorshuizen & van ‘t Veer met medewerking van Sjoerd Meihuizen

 12,50  19,95

Dominique Berretty (1891-1934) behoort tot de grote figuren uit het vroegere Nederlands-Indië. Geboren in Jogyakarta (Midden-Java) in een eenvoudig Indo-Europees milieu slaagde hij erin de koloniale kleurbarrière te doorbreken en klom hij op van klerk tot persmagnaat. Trok hij al als journalist sterk de aandacht, beroemd werd hij om zijn in 1917 in Batavia opgerichte persbureau Aneta. Het haalde de kolonie definitief uit haar isolement en is van immense betekenis geweest voor Indië en het moederland.

Vanwege zijn overrompelende ondernemerschap, flamboyante levensstijl en opzichtige liefdesleven was Berretty een veelbesproken figuur in de om haar roddelcultuur toch al zo beruchte kolonie. Affaires en conflicten vormden zowel in zijn zaken – als privéleven een onlosmakelijk deel van zijn bestaan. Zijn megalomanie alsook pathologische behoefte aan erkenning en bewondering brachten hem onder meer tot de bouw van de gigantische – nog steeds bestaande – Villa Isola in de buurt van Bandung.

In 1934 kwam hij, slechts 43 jaar oud, om bij de beruchte vliegtuigcrash van de Uiver in de Syrische woestijn. Hij ‘stierf zoals hij had geleefd, opzienbarend’, schreef een vriend. In de pers werd hij herdacht als ‘een van Indië’s grote zonen’.

Een groots en meeslepend leven handelt over het leven van een fascinerende persoonlijkheid tegen de achtergrond van de snel veranderende koloniale samenleving in de decennia van vlak voor de Tweede Wereldoorlog.

Over de auteur(s)

Gerard Termorshuizen (1935) publiceert sinds 1969 over Indische geschiedenis, pers en literatuur en schreef onder meer een tweedelige geschiedenis van de Indische pers (2001 en 2011) en diverse biografieën.

Coen van ’t Veer (Zierikzee, 1968) studeerde Nederlands in Leiden. Van ’t Veer publiceert over koloniale literatuur en is redacteur van Indische Letteren.

Extra informatie

Titel

Een groots en meeslepend leven

Subtitel

Dominique Berretty – Indisch persmagnaat

Auteur

Gerard Termorshuizen en Coen van ‘t Veer

Omvang

288

Formaat

15,0 x 23,0

Illustrering

Tekst, geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789462493155

Gewicht 0.519 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!