9789462494862f

Hermes Trismegistus, de mythische, centrale figuur in het hermetisme, is niet weg te denken uit onze Europese cultuurgeschiedenis. Hij speelde een belangrijkere rol dan aanvankelijk gedacht in het denken van onder andere Coornhert, Lipsius, Simon Stevin en Plantijn. Ook Newton was niet alleen bekend met de hermetica, hij schreef er zelfs vol lof over. Datzelfde geldt ook voor Boerhaave. Al deze ‘vaderen der moderne wetenschap’ zagen in Hermes een van de oerwijzen der mensheid.

Ook blijkt dat veel invloedrijke mensen rond Willem van Oranje zeer bekend waren met het hermetische gedachtegoed. En nog eeuwen later liet Rudolf Steiner zich eveneens door Hermes inspireren. Hermetischer dan Steiners biologisch-dynamische landbouw wordt het niet.

Maar over wie hebben we het nu eigenlijk? Wie is Hermes Trismegistus? In dit boek wordt de lezer meegenomen in de geschiedenis van de hermetica, vanaf de oorsprong in het oude Egypte tot aan de dag van vandaag. Veel historici staan huiverig tegenover de esoterie, waardoor de geschiedenis van Hermes nog altijd geen recht wordt gedaan. John van Schaik en Jacob Slavenburg brengen op basis van recente onderzoeken de invloed van Hermes Trismegistus op de Europese cultuur in kaart en belichten aspecten die tot op heden in de literatuur nauwelijks aan de orde zijn gekomen.

Verschijning
Deze uitgave verschijnt september 2020.

Over de auteur(s)

John van Schaik studeerde middeleeuwse mystiek en heeft vele boeken geschreven over de westerse esoterische (christelijke) traditie. Cultuurhistoricus Jacob Slavenburg heeft een groot aantal boeken geschreven over de geschiedenis van filosofie, religie en de hermetische traditie. Samen publiceerden zij drie boeken over Westerse esoterie.

Extra informatie

Titel

Hermes Trismegistus

Subtitel

Hermopolis, Florence, Leuven, Amsterdam

Auteur

John van Schaik & Jacob Slavenburg

Omvang

288

Formaat

15,0 x 23,0 cm

Illustrering

Tekst, geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789462494862

Gewicht 1.0 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!