Hitlers ultieme oorlog
Titel
Hitlers ultieme oorlog
Subtitel
Jodenvervolging in bezet Europa
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789464563085
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
272
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 2.2 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 14,99

Recensies

'Van Jodenhaat tot genocide. Smelik schetst een overzichtelijk en verrassend Europees perspectief op het grootste drama van de twintigste eeuw.'
– Wally M. de Lang, historicus en onderzoeker van de Joodse geschiedenis, winnaar van de Holocaust Literatuur Prijs 2023

Klaas A.D. Smelik

Hitlers ultieme oorlog

Jodenvervolging in bezet Europa

De vernietiging van de Joden in Europa tijdens het Derde Rijk (Sjoa) was – hoewel niet de enige genocide in de twintigste eeuw – in verschillende opzichten uniek en roept vele vragen op. Hoe kon dit gebeuren in het geciviliseerde Europa? Waarom kregen de nazi’s zoveel ondersteuning van mensen die hun antisemitische ideologie niet deelden?

Klaas A.D. Smelik, deskundige op het gebied van de Jodenvervolging, geeft in dit boek een helder overzicht van de geschiedenis van de Sjoa. De fasering in de Jodenvervolging door heel Europa heen wordt duidelijk uiteengezet en er wordt getoond hoe weinig mogelijkheden Joden hadden om te ontsnappen. De onverschilligheid van de meerderheid van de Europese bevolking tegenover hun lot vormt naast het fanatisme van nazi’s en hun hoogst efficiënte aanpak om Joden op te sporen en te vermoorden, een belangrijke reden dat zoveel Joden zijn omgekomen. Niettemin was er Joods verzet en waren mensen actief om Joden uit de handen van de nazi’s te houden.

Belangrijk is het bij dit alles om de Jodenvervolging vanuit een Europees perspectief te benaderen en zich de vraag te stellen waarom het percentage slachtoffers per land zo verschilt. De vragen die het oproept, zijn nog steeds actueel.
Auteur

Klaas A.D. Smelik

Prof. dr. Klaas A.D. Smelik (Hilversum, 1950) doceerde als hoogleraar Hebreeuws, Hebreeuwse Bijbel en Jodendom aan de universiteiten van Amsterdam, Utrecht, Brussel, Leuven en Gent. Hij is de bezorger van het verzameld werk van Etty Hillesum. Over zijn verschillende vakgebieden publiceerde hij een vijftigtal boeken.