9789462492134f

Een onverzettelijke Groningse vrouw • Het levensverhaal van Siet Tammens, door Marius de Smet (eBook)

 4,99

Siet Tammens (1914), dochter van een Groningse herenboer, heeft van jongs af aan een een grote mate van onafhankelijkheid en een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Als tijdens de Duitse bezetting de jodenvervolging begint, gaat ze hulp bieden. Ze wordt, als een van de weinige vrouwen, een kopstuk in het georganiseerde Groningse verzet. Begin 1944 moet Siet onderduiken.

In juni wordt ze, na verraad, toch gearresteerd. Ze wordt ter dood veroordeeld, maar door de paniek in september 1944, als de bevrijding even dichtbij lijkt, wordt het vonnis niet voltrokken. Het einde van de oorlog beleeft ze ergens in Noord Duitsland, lopend onderweg naar huis. Weer in Groningen raakt Siet Tammens bijzonder teleurgesteld over de terugkeer van de oude verzuilde structuren, terwijl er in het verzet juist zo eendrachtig was samengewerkt.

In 1946 emigreert ze daarom naar Curaçao. Na achttien jaar keert ze terug naar Nederland. De oorlog blijft voor haar een beladen onderwerp, waar ze liever over zwijgt. Uiteindelijk besluit ze toch haar verhaal te vertellen, omdat het misschien iets kan bijdragen aan de strijd tegen onrecht en discriminatie.

Een onverzettelijke Groningse vrouw verscheen als deel 4 uit de serie Verzetsverhalen.

Over de serie
Uitgave in de reeks Verzetsverhalen, onder redactie van het Verzetsmuseum Amsterdam. Vijf delen waarin vijf personen getuigenis afleggen van hun verzetsdaden in de Tweede Wereldoorlog. Verhalen om nooit te vergeten en om door te vertellen aan jongere generaties. Gruwelijke gebeurtenissen, aan het papier toevertrouwd, ook om te spreken voor de hen die de oorlog niet overleefden.

Over de auteur(s)

Marius de Smet

Extra informatie

Titel

Een onverzettelijke Groningse vrouw

Subtitel

Het levensverhaal van Siet Tammens

Auteur

Marius de Smet

Illustrering

Tekst, geïllustreerd

Serie

Verzetsverhalen

Compatibiliteit

Alle e-readers die compatibel zijn met Adobe’s DRM

ISBN

9789462492134

  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!