Een stille held
Titel
Een stille held
Subtitel
Garrelt van Borssum Buisman – meer dan een verzetsman
Prijs
€ 27,50
ISBN
9789462494725
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
256
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 x 1.8 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 13,99

Chris de Bouter

Een stille held

Garrelt van Borssum Buisman – meer dan een verzetsman

Een stille held beschrijft het leven van Garrelt van Borssum Buisman (1915- 1991), een Nederlandse cavalerieofficier die in de Meidagen van 1940 op de Grebbeberg vocht. Hij zag kans om in 1942 uit Nederland weg te komen en bereikte via Frankrijk, Curaçao, de Verenigde Staten en Canada Groot-Brittannië.

Opgeleid tot geheim agent werd hij in bezet Nederland gedropt. Hij leidde een groep verzetsmensen die zorgde voor het radiocontact tussen het verzet in Nederland en de regering in Londen. Hij werd gearresteerd en ter dood veroordeeld door de bezetter, maar wist te ontsnappen door in Duitsland uit een rijdende trein te springen.

Na de bevrijding werd hij benoemd tot Ridder in de Militaire Willems-Orde. Hij werkte in de jaren van de Koude Oorlog in een van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

De biografie biedt ook een zeer compleet inzicht in het functioneren van het verzet in Nederland en de vele problemen en tegenslagen die daarbij werden ervaren alsook in de conclusies die daaruit werden getrokken. Daardoor is zij voor geïnteresseerden in deze aspecten van onze geschiedenis in de Tweede Wereldoorlog en in de Koude Oorlog zeer de moeite waard.