De schaduwelite voor en na de crisis
Titel
De schaduwelite voor en na de crisis
Subtitel
Niets geleerd, niets vergeten
Prijs
€ 4,99
ISBN
9789048523535
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
248
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Categorie
Economie

Recensies

'Ewald Engelen begrijpt hoe het werkt met de banken, hij is onafhankelijk, niet bang om te zeggen wat hij denkt en hij schrijft het ook nog begrijpelijk op.' - Joris Luyendijk

'Ik heb een zwak voor Ewald (hij heeft mij ooit een stalinist genoemd, dat schept een band).' - Arnon Grunberg

'Engelen legt goed onderbouwd en op ongenadige wijze de zweep over de kaste die de catastrofale financialisering van de Nederlandse samenleving mogelijk maakte en daar tot op de dag van vandaag mee doorgaat.' - Eric Smit, hoofdredacteur en mede-oprichter van Follow the Money

Ewald Engelen

De schaduwelite voor en na de crisis

Niets geleerd, niets vergeten

De gevolgen van de financiële crisis van 2008 zijn gigantisch geweest. Niet alleen voor de Nederlandse economie, de schatkist en de leefomstandigheden van honderdduizenden burgers, maar ook voor de sector zelf. De banken zijn nog slechts een schim van wat ze geweest zijn en de hoop van Amsterdam om als financieel centrum ooit nog eens Londen naar de kroon te steken is een ijdele droom gebleken.

In de twee decennia tot aan de crisis werd in Nederland een financieel waterhoofd gecreëerd dat mondiaal zijn gelijke niet kent. Met desastreuze gevolgen: toonaangevende banken die met geld van de belastingbetalers van de ondergang gered moesten worden, een dramatische toename van het aantal huishoudens met torenhoge hypotheekschulden en een alsmaar stijgende werkloosheid.

Desondanks probeert een hecht netwerk van bankiers, accountants, advocaten, trustboeren, lobbyisten, toezichthouders en een enkele verdwaalde politicus de geoliede geldmachine zoveel mogelijk te beschermen tegen in wetgeving verpakte volkswoede.

Dit boek gaat over hen: de schaduwelite, die niets heeft geleerd en niets is vergeten. En over de middelen - lobbyen, dreigen, chanteren, verwarren, spinnen, framen, verhullen, verdraaien, verzwijgen - die zij gebruikt om alles zoveel mogelijk bij het oude te laten.

-Ewald Engelen is hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Als columnist schrijft hij voor De Groene Amsterdammer, Follow the Money en De Correspondent.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteur

Ewald Engelen

Ewald Engelen is hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij onderzoek doet naar het mondiale financiële stelsel. Als publicist en activist is hij bekend van zijn kritiek op de euro en op TTIP, het handelsverdrag tussen Amerika en Europa. Engelen schreef onder meer de boeken Een ongeluk in slow motion en de bestseller De schaduwelite voor en na de crisis en samen met Marianne Thieme De kanarie in de kolenmijn.