Astronavigatie
Titel
Astronavigatie
Subtitel
Van Columbus tot Willem Barentsz voor de moderne zeiler
Prijs
€ 16,99
ISBN
9789086161591
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
176
Publicatiedatum
Afmetingen
12.7 x 20.7 x 8 cm
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 8,99

Siebren van der Werf, Dick Huges

Astronavigatie

Van Columbus tot Willem Barentsz voor de moderne zeiler

Met declinatietafels voor de zon, 2021-2024, daglengtetafels voor de gehele aarde en het regiment van de Poolster.

Astronavigatie is een moderne versie van een zeemanshandboek zoals zestiende-eeuwse zeevarenden gebruikten, van Columbus tot Willem Barentsz. Die handboeken bestonden over het algemeen uit drie delen. Zo ook dit boek! Het bevat:

*Een inleiding over het heelal en hoe de zon, de planeten de sterren om ons heen draaien. De instructie, vaak ‘regiment’ genoemd, om uit een hoogtemeting van de poolster je breedte te bepalen. En natuurlijk het ‘regiment van de zon’: hoe vind je je breedte uit een meting van een zonshoogte.

*Een eenvoudige methode om een redelijke schatting van de lengtegraad te krijgen uit de tijdstippen van zonsopkomst en -ondergang.

*Vierjarige declinatietafels, samengesteld voor 2017-2020, precies vijf eeuwen na de eerste Portugese vierjarige tafels. Ze zijn geordend op de manier die in de zestiende en zeventiende eeuw gebruikelijk was.
Auteurs

Siebren van der Werf

Siebren van der Werf (1942) is natuurkundige en navigatiehistoricus. De vroege geschiedenis van de zeevaart en de historische ontwikkeling van navigatietechnieken hebben zijn speciale belangstelling.

Dick Huges

Dick Huges (1944) is klinisch longarts. Hij maakte verschillende lange zeereizen, waaronder een solo-wereldomzeiling. In 2000 en 2003 ontving hij hiervoor de Voorzittersprijs der Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers alsmede in 2005 de Trans-Ocean-Medaille für hervorragende hochseeseglerische Leistungen.