Vijf over twaalf (5 over 12)
Titel
Vijf over twaalf (5 over 12)
Subtitel
Hoe Nederland toch sterker uit de crisis kan komen
Prijs
€ 23,99
ISBN
9789089644275
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
200
Publicatiedatum
Afmetingen
16 x 24 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Categorie
Politiek

Recensies

"Politici krijgen het bij De Wijk nog harder te verduren dan bij Brzezinski. Zij ‘kunnen nauwelijks meer met complexe crises omgaan’, ze versimpelen de zaken en ‘ontberen veelal kennis van zaken’. Als ze het boek van De Wijk lezen zullen ze daar veel van opsteken" - Juurd Eijsvoogel NRC (04-05-2012)|"De Wijk heeft een prima boek geschreven, met een scherpe en overtuigende analyse" - Co Welgraven Trouw (19-05-2012)
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Rob de Wijk

Vijf over twaalf (5 over 12)

Hoe Nederland toch sterker uit de crisis kan komen

Hoe kunnen we onze welvaart in een snel veranderende wereld behouden, ondanks dat regeringen onmachtig zijn daadkrachtig te regeren? Praktische oplossingen voor complexe uitdagingen.

Ontkennen helpt niet meer. Politici moeten een antwoord vinden op de grote uitdagingen van deze tijd om onze welvaart en veiligheid voor ons en onze kinderen te waarborgen. Dit lijkt een onmogelijke opgave want onze democratie staat onder druk. Toch eisen de opkomst van nieuwe grootmachten als China, grondstoffen schaarste, klimaatverandering, de financiële crisis en stagnerende economische groei een krachtig antwoord.

Komt dat antwoord er niet, dan gaat de financiële crisis naadloos over in verval en als het echt tegenzit, in economische, maatschappelijke en politieke chaos. Antwoorden en oplossingen zijn mogelijk. Maar dat vereist politici die het volk leiden en niet politici die het volk naar de mond praten. Politici zouden het vertrouwen van de burger moeten herwinnen met een nieuw, op feiten gebaseerd, richtinggevend verhaal over waar het met Nederland naartoe moet. Dat geldt juist voor een land als Nederland, dat voor haar bestaan zozeer van interactie met de rest van de wereld afhankelijk is.

In een visionair verhaal laat Rob de Wijk zien hoe de westerse wereld in de huidige situatie verzeild is geraakt, wat de toekomstige uitdagingen zijn en hoe daarop kan worden ingespeeld, te beginnen in Nederland. Hij concludeert dat ons land sterker uit de crisis kan komen mits politici een nieuwe, positieve maatschappelijke dynamiek weten te creëren. Voor het daarvoor benodigde richtinggevende verhaal geeft hij een forse aanzet.

Dit boek zal ook als 'living book' op www.vijfovertwaalf.nl worden uitgegeven. De auteur zal daarin steeds een update geven van de laatste stand van zaken. Andere deskundigen worden uitgenodigd om mee te discussiëren en het boek van updates te voorzien.
Auteur

Rob de Wijk

Rob de Wijk is columnist voor Trouw en hoogleraar Internationale betrekkingen en veiligheid aan de Campus Den Haag van de Leidse Universiteit en directeur van het The Hague Centre for Strategic Studies. Eerder verschenen van hem bij AUP Machtspolitiek (2014) en Vijf over twaalf (2012).