Het soloconcert
Titel
Het soloconcert
Subtitel
Een beknopte inleiding
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789089649256
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
294
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Categorie
Muziek
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 12,99

Recensies

"Het jongste boek van Leo Samama (64) gaat over het soloconcert. Het onderwerp krijgt zowel historisch als inhoudelijk een uitputtende behandeling. De musicoloog geeft hier het zoveelste bewijs van zijn enorme kennis op muziekgebied. Samama bezit een uitgebreide en gedetailleerde kennis over het onderwerp. Opvallend hoeveel werken hij inhoudeljk blijkt te kennen van componisten waar de doorsneemuziekliefhebber nooit van gehoord heeft."
S. M. W. Bezemer, Reformatorisch Dagblad

"Na tientallen jaren verschijnt het boek waarop ik zat te wachten: Het soloconcert. Leo Samama slaagt erin een breed muziekhistorisch betoog met zo ongeveer alles op het gebied van het soloconcert, te laten lezen als een doorlopend verhaal waarin de grote lijn toch niet verstoord wordt door de analytische (maar zeker niet dorre) behandeling van vele afzonderlijke concerten. Zeer volledig, goed geschreven en inspirerend boek dat uitnodigt tot luisteren en nadenken. Geen concertliefhebber mag het missen."
Gerard Scheltens, tijdschrift Luister
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Leo Samama

Het soloconcert

Een beknopte inleiding

Sinds het einde van de zeventiende eeuw is het soloconcert een van de meest geliefde genres in de concertzaal. In 'Het soloconcert' behandelt Leo Samama de ontwikkeling van dit genre en laat daarbij de belangrijkste concerten tot in onze tijd de revue passeren. Van Corelli tot Cage en van Bach tot Boulez. Natuurlijk komen ook de meesterwerken van Mozart, Beethoven, Schumann, Brahms, Rachmaninov, Gershwin en vele andere lievelingen van het concertpubliek aan bod. De meeste werken worden kort besproken en voorzien van achtergrondinformatie en opvallende kenmerken.

Samama verschaft een gedetailleerde ontwikkelingsgeschiedenis van het genre, met aandacht voor de uiteenlopende verschijningsvormen van het concert sinds het ontstaan ervan in de tweede helft van de zeventiende eeuw. Het boek is bovendien voorzien van tal van voorbeelden en illustraties. Voor alle liefhebbers van het soloconcert.
Auteur

Leo Samama

Leo Samama is componist en musicoloog. Hij was jarenlang docent aan het Utrechts Conservatorium en de Universiteit Utrecht, en was vervolgens als artistiek coördinator verbonden aan het Residentie Orkest en als directeur van het Nederlands Kamerkoor. Hij schreef eerder onder meer Duizend jaar Britse muziek, Entartete Musik, Nederlandse muziek in de 20ste eeuw en Alphons Diepenbrock.